2019-11-14 65 瀏覽
今日約咗舊朋友係尖沙咀行街 佢話想食日本野 我地上網搵見到呢間花木睇落環境好似唔錯 就一於黎試下! 鋪頭係天文台道 好近尖東個頭 都幾方便一入到去有啲驚訝 本身無expect鋪頭裝修咁靚咁舒服 真係好有和風嘅感覺 朋友對於環境都表示幾滿意! 餐牌上嘅食物種類都幾豐富 樣樣我地都好想揀黎試下! 左揀右揀完一輪我地頭盤決定嗌兩份真蠔刺身同埋鱈魚乾隻蠔有成隻手掌咁大 職員話係日本空運黎嘅蠔 食落會覺得好creamy 一食第一啖就覺得好有幸福嘅感覺!! 而且食得出蠔好新鮮 充滿鮮甜味 另外鱈魚乾係即嗌即整 上台個陣係脆卜卜熱辣辣 配埋mayonnaise 覺得好match 食唔停口 作為前菜小食係幾好選擇 另外我地仲嗌咗個燒帆立貝 職員好細心咁教我地燒個陣係佢就黎燒乾啲湯個陣就keep住加啲湯落去 帆立貝上面仲加咗牛油 個帆立貝都幾肥美下 配合牛油同高湯咁燒 成個口感好飽足 配菜嘅菇吸收晒啲湯之後都好juicy到主食方面我地嗌咗個花木精選壽司十件 佢一上台都比佢嘅擺盤吸引咗 用木架去放壽司真係好有feel 我同朋友都忍唔住係咁影相! 其實佢每一款都望落好新鮮 我個人最鐘意就係拖羅同埋海膽壽司

左揀右揀完一輪我地頭盤決定嗌兩份真蠔刺身同埋鱈魚乾

其實佢每一款都望落好新鮮 我個人最鐘意就係拖羅同埋海膽壽司 睇相都睇得出個拖羅真係幾肥美 有少少融化係舌頭嘅感覺 另外個海膽係令我有啲喜出望外嘅 因為我本身仲擔心會唔會苦 但無諗過食落係幾新鮮 完全無苦味! 睇落份量好似唔多 但原來兩個人share咁食都開始飽飽地

不過!我地仲想試埋佢地嘅熱食 所以嗌咗個和風野菜炒麵 就咁睇落色水都幾好 佢嘅麵質好得意 煙煙韌韌
調味岩岩好 唔會太咸 食埋呢個麵我地就岩岩好飽!
呢餐我覺得幾有驚喜 無諗過酒吧街附近嘅樓上鋪有呢間都幾隱世嘅日本料理 而且質素屬於高水準 價錢相對上係中高價少少 埋單大概每人五百 不過我地都一致覺得物超所值! 間唔中食下啲高質嘅日本料理善待自己都唔過份呀 等我介紹下朋友黎先!