自從幾年前喺佐敦食左宏之後就一直對佢念念不忘,有次行the one經過先至知道原來有間新既開左喺度~今次難得約左個都係好中意食抹茶既朋友,就帶左佢一齊食宏喇😆舖頭佔左好大個位置,除左好多位之外,仲好闊落。座位亦都超級舒服,坐到我地唔願走😝呢啲就係部份既餐牌,我地就叫左一個飯餐一個烏冬餐。兩個餐都係可以配一個小蛋卷同一杯茶既~首先黎既係野飲,我地一個改配左抹茶牛奶,一個就飲果日既茶,伯爵茶。抹茶牛奶一遞上黎既時候已經聞到好香既抹茶味,侍應仲好貼心咁叫我撈勻啲先飲,廢事啲粉未溶曬。一飲落口,真係好濃抹茶味,可惜既就係太細杯,唔夠喉😭至於伯爵茶就係沖茶包既,都好好味。我自己就食伯爵茶既甜品比較多,但伯爵茶本身就少飲,其實伯爵茶就咁飲同整成甜品陣味都幾唔同架,大家不妨試下~兩個餐都有配前菜,係沙律嚟嘅,入面有車厘茄、粟米,同埋生菜,啱晒鍾意食沙律嘅我生菜好爽口,好新鮮~配上柚子醋汁高更加開胃至於烏冬餐就多兩個加州卷,正呀跟住就到主菜喇~我地嗌左生姜燒飯,豬肉好入味,又唔肥,又配左好多好多洋蔥,正至於佢啲烏冬,就唔係一般我地食開果隻白色嘅烏冬,質感似蕎麥麵,原來仲係餐廳自家製架添我地嗌既呢個係醬
今次難得約左個都係好中意食抹茶既朋友,就帶左佢一齊食宏喇😆
豚生姜燒飯套餐
醬油海藻烏冬麵餐
生菜好爽口,好新鮮~配上柚子醋汁高更加開胃

至於烏冬餐就多兩個加州卷,正呀

跟住就到主菜喇~

我地嗌既呢個係醬油海藻烏冬麵,配埋厚身既叉燒
餐廳仲好貼心咁附上埋七味粉,比顧客按個人喜好加

只要加$30就可以升級成1.5倍既麵量,相當抵,不過其實相中果個size對於我黎講都好夠喇
抹茶蛋卷
我地既餐跟左抹茶蛋卷~呢度最出名既就係呢個,點可以唔試呢?
蛋糕鬆軟不在話下,蛋糕同抹茶忌廉仲好香抹茶味。size都唔細架,份量十足

不過區區一個蛋卷又點樣止得住我地個甜品胃丫~所以我地仲叫左2個芭菲
抹茶軟雪糕芭菲
都講咗呢度最出名嘅就係抹茶甜品,叫芭菲當然都要叫個抹茶軟雪糕芭菲先啦~
好足料,由上至下有脆餅、抹茶雪糕、抹茶mochi、抹茶啫喱、cream、custard、海綿蛋糕、粟米片,而個醬就係類似煉奶既味既~
個頂已經有咁多層抹茶味既野,令到成個甜品都好濃抹茶味,岩曬抹茶既擁躉

提外話,每次食芭菲,都會好想可以一條羹插落去食晒每一層嘅材料,但係每一次都失敗,唯有逐樣逐樣野食
焦糖布甸芭菲
第二個就係焦糖布甸芭菲~同抹茶芭菲一樣,上面都插左塊脆餅。雪糕就係呍呢拿味既,喺布甸既上面鋪左層餅碎,更加有口感。
下面就有士多啤梨醬、忌廉、海綿蛋糕,同粟米片。
另外每一張枱都有一個咁樣嘅呼叫制,方便叫店員過黎。好多餐廳都要禁幾次先有人過黎,但呢度既員工一聽到就會即刻過黎,相當有效率
店出面仲有蛋糕外賣,價錢都唔貴,趕時間或者唔想坐喺餐廳入面食既就岩曬~

總括而言,宏既食物水準相當高,座位又舒服,價錢絕對值。而且因為食物種類好多,唔止適合抹茶fans,對抹茶冇咩好感既都不妨試試
豚生姜燒飯套餐
醬油海藻烏冬麵餐