2020-09-13
九月十二日星期六🙋🏻♀️約咗好友在港麗酒店lobby lounge 午飯😋.我自己本身有JW 萬豪會籍,所以去金鐘通常到萬豪,Conrad 就很多年沒有幫襯了。今次黎到lobby lounge 好有新鮮感,朋友係會員有折扣優惠,環境好靚、好舒適😍.坐下來侍應問我哋是否要自助餐,才發現原來有lunch buffet, 我以為只在coffee shop 才供應😅不過因為近期已經食咗幾次buffet, 所以我哋揀咗a la carte menu🥢.朋友揀咗日式便當(魚)🍱,我就揀咗海南雞🐔飯。魚便當🐟內含銀雪魚(飯)另加沙律、生菓🍍等,朋友分左一件魚肉給我,她好鍾意同人分享食物,係一個好nice 嘅朋友😘銀雪魚魚肉非常滑,唔錯。至於我嘅海南雞飯跟湯,菜芯🥬夠甜、醬油就偏淡,不過主菜海南雞就差少少,唔滑亦無雞味😞另外我哋亦有叫飮品,我選擇的檸檬🍋茶亦都偏淡,唔夠茶味☕️不過亦可能係自己呢幾年習慣左飮濃茶😛.所以相對比較應該係朋友揀嘅日式便當較好味😋.順帶一提,如果同行動不便嘅老人家前來,要考慮洗手間要行樓梯落半層👨🦳👵.不過我依然會推介😃因為如果你想找一個靚靚環境,坐得舒舒服服,同親朋戚友孄話
所以相對比較應該係朋友揀嘅日式便當較好味😋
不過我依然會推介😃因為如果你想找一個靚靚環境,坐得舒舒服服,同親朋戚友孄話家常,共聚一個下午,這裏絕對係一個好地方💌