2015-11-02
發現屋企附近開左間新cafe,咁就試一試吧~ 原來Openrice未有人寫過佢呢 是一間小小的cafe, 室內有十多個坐位吧。全店以粉藍色作主題,加上木製的枱椅,令人有入到歐陸小店的感覺~ 室外另有幾張小枱,見到很多街坊帶埋寵物幫襯呢。朋友點了 all day breakfast (~$80)有 fig & nut rye toast, eggs of your choice, fried mushroom & cherry tomato, sausage & ham 睇落已覺好豐富!朋友話味道唔錯~因為想試埋佢啲cake, 所以我只點了 toast with butter & jam ($35)單點的話麵包會是大大的一片!熱烘烘的 rye toast 有無花果 & nuts 在內,再加上果醬,好好食想叫多一份呢~ 不過想著要食cake,都係忍一忍啦。店內係冇蛋糕櫃的,而cake亦只有兩三款(我去的時間係星期日中午),最後聽店主推介點左Green Tea Truffle cake (大概,唔太記得名,$35)見佢係響冰隔拎出黎,仲用類似莎莉蛋糕的紙盒一盒6件咁的包裝已心覺不妙…… 跟
朋友點了 all day breakfast (~$80)
Anyway講番cafe的主題,就係咖啡~
整體黎講如你唔好甜食,又想休閒地消磨時間,呢間cafe是不錯的。但對於我呢個甜魔黎講,我會推介Mano Cafe & Corner Kitchen Cafe, 佢地啲cakes真係好,好,好得!!咖啡都好好飲(當然講緊唔係精品咖啡而言)
希望我家附近呢間小小cafe可以改善下啦,需知甜品對一間cafe亦係好重要的呢!