2021-06-21
中上環一帶的coffee shop多不勝數。要令人印象深刻,除左coffee同pastry要有水準,有特色嘅decoration 都非常重要。呢間喺信徳中心對面嘅Bluebird Coffee就係我印象較深嘅一間coffee shop。先講decoration用左一隻舒適嘅藍色做主調,加上一些植物做襯托,係我鐘意嘅風格。門口有安裝兩個小扣,方便帶住愛犬嘅人,非常細心。他們家我最強力推薦到的是菠菜包,真的太好吃了,麵包燒的脆度剛剛好,加上相得益彰的菠菜,每一口都好滿足,我們點了一個不夠,就又點了一個!於眾多pastry當中,我最鍾意嘅就係提子鬆餅。對我來講,鬆餅最重要有牛油嘅香味,但又不可以太重手,否則就會好油膩。而作為配角嘅果jam,就唔可以太甜。呢度嘅提子鬆餅喺呢兩方面都絕對合格。由於真係太熱嘅關係,點左兩杯Frappe,分別係dark mocha同matcha味。甜甜地,冰冰涼涼,同啲pastry係個好好嘅配搭。