2009-12-19
曾經o係雜誌度見過佢有下午茶任食,才認識呢間餐廳。吸引既係,它的甜品並非一件件cake咁簡單,全而係要精心製焗那類。由於環境開揚,以為無得訂位,致電問道,係咪可以book位?那女子答「你想book咩呀?」嘩!很不禮貌。去到現場,叫女侍應加水,佢直行直過,以為佢聽唔到啦,之後佢又真係攞水壺來替我們加水喎!原來係聽到囉,又唔俾反應!成場得一個女侍應,我諗接線那個女子都係佢。我諗住三個人,吃兩個set,另加兩個甜品。那身形大隻D既侍應問,要餐湯定沙律?我說,要住一個湯先,另一個,一陣再決定,佢不耐煩望著我和老公二人說,你地有兩個餐ma!我說,我地仲有一個人未黎,待她自己決定要邊樣。然後我confirm一次,「我地係要兩個餐,另外兩個甜品!」佢先至明白。後來甜品久等,問番那侍應,佢話同我地睇睇,一睇,睇左十分鐘,無晒影。之後問那疑似店長。人地真係去機check,入廚房問,好快回答,焗緊,好快有。仲同我地講,那兩個甜品,可以跟餐加$20咕喎!o拿....!呢D至叫做SERVICE麻!頭先我地落單,o個個侍應無俾過建議我地囉!講番食物。南瓜忌廉湯,南瓜蓉好濃,食第一啖已被南瓜莎莎嗆著喉嚨!好味!沙
沙律唔掂!無醋汁咁既!?最討厭,齋生蔬菜,扮沙律!!
公司三文治$68,餡料有雞扒、炸煙肉、牛油果、煎蛋,都幾好食,不過西包,始終係,又凍又皮硬,感覺會dry D。薯條扁長條形,肯定係真薯炸成,非常之外脆內薯,好好食!
香草檸檬雞肉意大利飯$88,無檸檬味,雞肉亦係雞胸絲,份量又少,好普通的芝味意大利飯,。
等左40分鐘的脆焗麵包布甸配海鹽焦糖雪糕黎喇!第一次食咁樣整既麵包布甸,通常麵包部份浸晒去布甸度,結果腍晒。但係佢有脆的麵包尖尖凸出!脆無比麵包加熱辣辣燉蛋,又脆又香,已好食到不得了。那海鹽雪糕唔係雪糕咁簡單,將佢加在脆麵包上,即時變成牛油作用/味道,有冰火效果的牛油多士,超級出色!!!(齋食球雪糕係幾咸吓)
香蕉拖肥批,因為有比較,所以會迅色D、普通D。那條香蕉嫌佢未烘得夠焦。件批也很香滑,批皮乾爽又唔膩。
p.s.(跟餐甜品:意式奶凍,就係那個牛油小兜載,size未免太卑微喇)