2021-07-17
1912 瀏覽
五星級環境,服務態度非常好品茶 -訂了房的關係,未入坐先品茶。侍應哥哥比我們任揀不同品種茶試飲,選好了才開茶給我們。香辣豬仔腳 -麻辣味,普通腍身夠入味,不過這是一般酒家應有的水平。化皮乳豬件 - 都係普通,符合其本要求,微暖,皮夠脆,沒有太多脂肪。果仁酥香牛肉粒 - 孜然粉調味,沒有牛肉咪。脆薑酥炸田雞腿 - 這個是前菜中比較出色的一個,不油膩,大隻的田雞腿,肉汁豐富,比雞脾肉嫩滑。XO醬蟲草花拌蟶子 - 這個大家食完都唔知原來係蟶子,所以都講唔出咩味。沙田脆皮妙齡鴿 - 這道菜名係名符其實,老人家食過舊時的沙田乳鴿,讚此鴿夠水準,體型大小適合,脆皮,上庄肉唔會嚡熠熠,下庄肉嫩口多汁,沒有外加淮鹽都夠味。傳統北京烤填鴨 - 香港一般的填鴨,不能和填鴨專門店比較,沒有特別香味,入口都是一般般。潮汕風味蠔餅 - 蠔量充足,每隻都十分飽滿,食到餅中心位始終都比較油,上枱後過了十分鐘便不能吃了,一定要快食。魚塘公煎焗魚嘴 - 脆口唔油,沒有腥味,第一啖食完脆口位,第二啖入肉嫩滑鮮味,好食。方魚鮮菇油泡星斑球 - 全晚最差一道菜,魚肉唔新鮮有腥味,失敗之作。鳳城五彩炒魚麵 - 魚麵彈牙,加枱
品茶 -
香辣豬仔腳 -
麻辣味,普通腍身夠入味,不過這是一般酒家應有的水平。
化皮乳豬件 -
都係普通,符合其本要求,微暖,皮夠脆,沒有太多脂肪。
果仁酥香牛肉粒 -
孜然粉調味,沒有牛肉咪。
脆薑酥炸田雞腿 -
XO醬蟲草花拌蟶子 -
這個大家食完都唔知原來係蟶子,所以都講唔出咩味。
沙田脆皮妙齡鴿 -
傳統北京烤填鴨 -
潮汕風味蠔餅 -
魚塘公煎焗魚嘴 -
方魚鮮菇油泡星斑球 -
全晚最差一道菜,魚肉唔新鮮有腥味,失敗之作。
鳳城五彩炒魚麵 -
魚麵彈牙,加枱上擺設的XO醬,更加豐富。
順德拆魚羹 -
同枱有人覺得腥味重,但我食就認為是魚鮮味。慢慢細啖品嚐才可分別出魚羹不同配料的味道,你就會感到薑絲和魚肉的平衡,木耳絲和豆腐絲的質感。
甜品拼盤 -
如果沒吃這最後的甜品,基本上所有前菜和主菜都是水準之作(除了星斑球),五星級餐廳,食物和環境都算「ok啦」過得去,但食完這會拼盤,我會覺得這餐廳係「ok喎」,可以再來。只係因為這個甜品拼盤真係做得好好 👍🏼 炸鮮奶,芝麻卷,白糖糕,紅梅蝴蝶酥(唔記得正確名),芒果糯米糍(但又唔係糯米會令人飽滯),全部唔係貴價甜品,但會給你一餐飯完美的感覺,甜品是餐廳加分位,呢個拼盤做到了。