2021-12-02
今晚放工夜左,去到旺角都八點幾,為咗廢事飽到瞓唔著,我們決定甜品當正餐兩個女仔,仲要甜品當正餐,當然要找一間坐得好,又有得打卡嘅地方我知726 Nathan Road 有好多餐廳,應該會有sell 甜品的。一入去就比呢個甜品櫃吸引住,入面已經急不及待有不同聖誕蛋糕,但是我們由於未慶祝聖誕,所以到時叫返餐牌上面的甜品算了。由於甜品當正餐,我們決定叫兩個最貴的,分別是朱古力疏乎厘和綠茶窩夫。我們很好奇點解餐牌上面寫住要等半個鐘,終於知道了,原來是在開放式廚房即刻整甜品,嘩勁新鮮,即整。綠茶窩夫不是很甜,很喜歡綠茶jelly由於是即刻整,所以外面脆裏面軟。配合濃濃的茶香和豐盈的忌廉,每一口都係滿足,每一口都大大啖。很欣賞外表獨特,就像中國墨水畫般。另一個是空氣感十足的朱古力疏乎厘即刻整的感覺就是自家製般,沒有其他防腐劑的味道,亦不會讓蛋香喧賓奪主,比起燉蛋,它更有輕盈的感覺。很喜歡這個朱古力味的疏乎厘並不是成舊都是朱古力,只是醬汁朱古力,變咗食落去冇咁甜,可以一啖一啖清晒。最後我哋決定叫多一個小食,原來只係食甜品當晚餐是不夠的。我們試試這個黑松露醬芝士薯條,上枱的時候非常熱辣辣夠熱先好食,芝
最後我哋決定叫多一個小食,原來只係食甜品當晚餐是不夠的。我們試試這個黑松露醬芝士薯條,上枱的時候非常熱辣辣夠熱先好食,芝士才會溶得這樣均勻。每一啖都有濃郁的芝士味,配合黑松露醬,正!
如果大家好似想我哋甜品當正餐的話,來這間是都不錯,當然好似我哋兩個咁大食就可能要叫多一個小食。