2025-01-12
喺Yoho行街突然想食泰式雞飯,見到元點有間泰菜就嚟試吓,星期六接近兩點,等咗一張枱就到我哋,兩個人被安排坐入面卡位,幾舒服,呢度有假日套餐,主食包一杯泰式飲品,如果其他特別飲品就要加$18,而免費之中已有泰式奶茶、薄荷青檸梳打、龍眼冰同埋斑蘭梳打等選擇。我哋叫咗一個雞飯同埋一個冬蔭公海鮮湯河。湯河嚟先,個湯底都算有冬蔭公湯味但就唔算濃,有兩舊青口,幾隻蝦仁同埋兩舊魚肚(如圖),之後到雞飯,一上枱嚇一嚇,得五六片好薄好細賣相好差嘅無骨雞,同飯嘅體積形成強烈嘅對比,好似畀人食咗幾舊咁其實湯河$99,而雞飯就$79⋯⋯不如我畀多廿蚊畀返正常嘅份量我哋好冇?(好在我哋加點咗一串沙嗲串燒,不過唔記得影低,$18⋯⋯下次唔會嗌,因為唔太好食同埋好細串。)甜品我哋試咗佢嘅芒果糯米飯,擺盤有心思,芒果份量少但好香甜好夠芒果味,同埋有一球雪糕,味道夾埋一齊都幾好味,唔錯~總括嚟講,ok啦冇其他人讚得咁好,味道算清淡,如果注重健康嘅應該幾啱食,唔係重油重鹽嗰種泰菜。假日有套餐包泰式飲品雖然都係有限時,但係個半鐘應該都好足夠慢慢食chill下嘅~