2020-08-01 3398 瀏覽
度度都係連鎖式茶樓,想安全咁飲啖茶、食個包都難發現石門呢間中式點心店,佢招牌係蒸飯拼燉湯,但我哋覺得點心同甜品比較好有5款燉湯,黨蔘天麻川弓燉魚頭湯係其中一種基本材料含黨蔘、天麻、川弓、白芷、杞子、圓肉、魚頭燉湯以一盅盅上枱,揭開蓋時不斷冒煙,熱辣辣驟眼睇材料豐富,不欺場,只係整體偏油,略帶肥膩燉湯顏色略深,的確係濃郁,入口即時感覺到藥材味超重,藥材有啖啖回甘味但藥材散發出微酸味,估計係杞子,桂圓肉香甜味未能中和魚頭雲滑嫩,但鮮味同香味未能融於燉湯內,就係欠缺魚味最奇怪係湯內有一件魚頭雲,但湯內竟然毫無魚味,只有極濃藥材味欣賞材料夠充足,如果湯名叫黨蔘天麻川弓湯會比較高分套餐仲有荷葉蒸飯,南瓜鳳爪排骨飯放置荷葉表面以大個竹籠上枱,籠仔蒸飯的確幾霸氣除咗鳳爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,顏色鮮艷吸睛飯粒黏口,偏濕潤,並非乾身,有輕微荷葉清香味油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加豉味鳳爪配豆豉排骨份量唔少,掛列整齊鳳爪略有彈性,醬汁幾濃,排骨滑嫩帶酸甜,肥肉唔多,只係略嫌唔夠乾身菜芯粒無咩青味,幾爽甜,但最美味反而係南瓜粒,軟腍香甜,撈飯有啖啖南瓜微甜味晶瑩蝦餃皇喺套餐加小點價錢就有兩粒,出
度度都係連鎖式茶樓,想安全咁飲啖茶、食個包都難
黨蔘天麻川弓燉魚頭湯

有5款燉湯,黨蔘天麻川弓燉魚頭湯係其中一種
基本材料含黨蔘、天麻、川弓、白芷、杞子、圓肉、魚頭
燉湯以一盅盅上枱,揭開蓋時不斷冒煙,熱辣辣
驟眼睇材料豐富,不欺場,只係整體偏油,略帶肥膩
但藥材散發出微酸味,估計係杞子,桂圓肉香甜味未能中和
魚頭雲滑嫩,但鮮味同香味未能融於燉湯內,就係欠缺魚味
欣賞材料夠充足,如果湯名叫黨蔘天麻川弓湯會比較高分
黨蔘天麻川弓燉魚頭湯

套餐仲有荷葉蒸飯,南瓜鳳爪排骨飯放置荷葉表面
以大個竹籠上枱,籠仔蒸飯的確幾霸氣
除咗鳳爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,顏色鮮艷吸睛
飯粒黏口,偏濕潤,並非乾身,有輕微荷葉清香味
油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加
豉味鳳爪配豆豉排骨份量唔少,掛列整齊
南瓜鳳爪排骨飯

晶瑩蝦餃皇喺套餐加小點價錢就有兩粒,出爐時脹卜卜,睇落好飽滿
蝦餃皮的確幾薄,晶瑩剔透,白裡透紅,雪白蝦餃皮透視紅噹噹蝦肉
表皮入口煙韌滑溜,蝦肉鮮甜,份量幾多,唔算好爽口彈牙,可以接受
蟹籽燒賣皇亦似乎係招牌之一,一籠有四顆,每件都好大粒
比平時坊間食嘅燒賣大一倍,加上橘色蟹籽點綴,好吸睛
餡料都足夠,蝦肉、豬肉各佔一半,豬肉略肥膩,但蝦肉可以接受,質感好紮實
晶瑩蝦餃皇
蟹籽燒賣皇

腸粉賣晒,轉為點選鮮竹牛肉球,牛肉球反而比招牌貨有水準
質感彈牙,牛味雖唔算濃,但滑嫩黏口,喼汁相當配合
潮州大粉果同蝦餃相似,一樣飽滿,粉果皮、蝦餃皮比餡料出色
餡料有爽口白蘿蔔同韮菜碎等,但唔太食到花生粒、蝦米
薑蔥牛栢葉係周末限定,睇落夠大碟、好足料,入口味道不過不失
配料較入味,牛栢葉好有咬口,有咬口,咬咗10分鐘都未咬得爛
鮮竹牛肉球

甜品比點心優勝,冰凍紅豆杞子桂花糕一碟三件
件件晶亮,燈光照射特別透光,最啱天氣炎熱下食用
將桂花糕、紅豆糕融合,底層為紅豆糕,上層為桂花糕,側面可睇到材料充足
底層有密集紅豆粒,上層舖有桂花、杞子
紅豆糕略甜,粒粒紅豆有咬口,亦幾大粒,軟心微微起沙
桂花糕散發幽幽清香感,桂花味慢慢滲出,清甜味配搭紅豆香甜味
桂花糕中和紅豆糕甜味,顯得唔算太甜
冰凍紅豆杞子桂花糕
2020-07-11