2015-04-13
週六中午時份於銅鑼灣逛街,碰巧遇上契媽,見距離午飯時間尚有成個鐘,我地就決定入去利園搵個地方坐低飲杯野,聯繫一吓感情。正當小肥四周喺度搵緊個水牌時,契媽已經指出商場下層中央好似有間咖啡店,二話不說更落埋去探個究竟。原來大堂中央o既散座係側旁間法國朱古力店「La Maison du Chocolat」提供,地方光亮簡潔,感覺都好衛生。由於梳化櫈較矮,所以我地最終選擇咗坐較高身o既四人方形餐桌,舒適闊落啲。當日店舖有兩位美少女助陣,長髮姐姐面相較兇,唔多好惹,短髮姐姐則不但樣子清純友善,而且仲好有耐性地為我地續一介紹不同飲品o既特色,細心又有禮(嘻嘻,下圖可見契媽及短髮美少女之背影)。食客可享用店內各色各樣o既朱古力甜品及飲料,不過因為好快就到食晏時候,我兩結果都只係每人叫咗杯涷朱古力飲就算。Cold Chocolate Caracas($69):杯涷朱古力就好似短髮美少女推介咁香濃醇厚,口中o既甜絲絲猶如跟情人正在談戀愛般,每喝下一口,臉上都會自然流露出笑顏!如此美味,$69卻只有一細杯,莫非法國名牌子就不能慷慨點嗎?!
原來大堂中央o既散座係側旁間法國朱古力店「La Maison du Chocolat」提供,地方光亮簡潔,感覺都好衛生。由於梳化櫈較矮,所以我地最終選擇咗坐較高身o既四人方形餐桌,舒適闊落啲。 當日店舖有兩位美少女助陣,長髮姐姐面相較兇,唔多好惹,短髮姐姐則不但樣子清純友善,而且仲好有耐性地為我地續一介紹不同飲品o既特色,細心又有禮(嘻嘻,下圖可見契媽及短髮美少女之背影)。 食客可享用店內各色各樣o既朱古力 甜品及飲料,不過因為好快就到食晏時候,我兩結果都只係每人叫咗杯涷朱古力飲就算。 Cold Chocolate Caracas($69):杯涷朱古力就好似短髮美少女推介咁香濃醇厚,口中o既甜絲絲猶如跟情人正在談戀愛般,每喝下一口,臉上都會自然流露出笑顏!如此美味,$69卻只有一細杯,莫非法國名牌子就不能慷慨點嗎?!