2019-07-03
相當繁忙的一天,上回說到猴子去大埔出勤,實情當日下午又要飛的返尖沙嘴同客兼朋友食飯。同枱食飯嘅雖然係朋友,但既然亦係客,所以當然要揀間好啲嘅餐廳,然後大條道理開公司數!今次光顧嘅係La Postre,係一間西班牙餐廳。猴子唔識西班牙文,唔知「La Postre」係乜嘢意思,仲以為係「海報」咁解,後來查查字典先知原來係...店舖名稱容後再說,說回食品。先來一客安格斯西冷牛扒配芝士煙肉焗薯皮,一看之下覺得牛扒太細,薯皮放在牛扒上面喧賓奪主,差點以為薯皮才是主角。不過牛扒本身是相當美味,肉汁鮮美,鬆化而沒半點韌肉,只是份量有點不足。接下來是芝士煎蟹餅,以雞蛋、蘑菇、洋蔥同薯仔等材料製作。猴子覺得味道不太差,只是芝士和蟹味都不足,與預期有點出入。然後是西班牙炒麵包酥,鬆鬆化化,帶點惹味,猴子對辣味有點保留,只吃了一點點,但愛辣的同枱朋友都說味道不俗。輪到主菜西班牙海鮮飯,聽聞係餐聽的招牌菜之一,內有大蝦、青口、火腿和蜆。飯粒飽滿入味,相當開胃。當所有人食到好飽好飽之後,有兩個胃嘅女士們就點了一客咖啡麻糬窩夫。唔食好地地,一食就唔停得口,個個勁讚好味!甜品原來係呢間餐廳嘅殺手鐧。講返轉頭,其實餐
當所有人食到好飽好飽之後,有兩個胃嘅女士們就點了一客咖啡麻糬窩夫。唔食好地地,一食就唔停得口,個個勁讚好味!甜品原來係呢間餐廳嘅殺手鐧。講返轉頭,其實餐廳名稱「La Postre」一早已經透露咗玄機,因為佢嘅意思原來就係「甜品」咁解!
整體來說,今次的用餐感受算是不俗,而且食物的「真身」同菜單相片沒有甚麼差異,絕對是「What you see is what you get」,客人可放心點菜。
題外話/補充資料:
用餐當日大潮濕,頭頂的冷氣機滴水,雖然店員已好努力不停抹水,但點都要扣少少環境同衛生的分數。