2011-01-10
2010年最後一日男朋友一早便在這兒book了位與我一起食午飯.落地玻璃雖然沒有美麗的海景, 但空間感足夠絕不嘈吵, 客人可以悠閒地享受美食. 一坐下男朋友便order熱咖啡, 我要熱水. 熱咖啡濃而不苦不澀, 欣賞體貼地用上熱奶更欣賞那特別的糖瓶落order後waiter 便送上Welcoming bread: cheese scone - 超好味!!! 微暖, 伴上牛油和鴨肉豬肝醬, 忍唔住食曬~ 之後waiter問需唔需要refill...每人再encore多件 Lunch set:Appetiser: Foie gras and pork terrine. Warm brioche, date puree - 冇welcoming bread 個scone和醬咁好味~ 法式曖包唔係太暖而且比較硬. 個鵝肝豬肉醬亦唔夠香.Main courseWaygu, pancette & chese burger. Creamed horseradish - 餐廳自動把burger一分為二, medium cooked做到剛剛好. 一咬肉汁湧入口, 唔會太油, 幾好! 不過個包
Welcoming bread:
Appetiser:
Waygu, pancette & chese burger. Creamed horseradish - 餐廳自動把burger一分為二, medium cooked做到剛剛好. 一咬肉汁湧入口, 唔會太油, 幾好! 不過個包上層就比較乾, 好似隔夜咁...下層好d因為邊位微脆而且吸了牛肉油汁, 好味.
White chocolate creme brulee. Seasonal berries. - 焦糖厚度適中, 燉蛋不像lafayet的軟滑反而是比較厚身的, 不同的口感不同的美味
ja***, ja****, ja***, ja***, ja******
原來男朋友一早預訂咗呢個甜唔驚喜~
終於有人忍唔住幫我把個shell拿起, 原來裡面係我最鍾意既心太軟!!!
唯一係個香芧味的雪糕比較奇怪, 我相信店方係想用香芧去match番chocolate bomb呢個主題, 但始終心太軟都係應該配vanilla味!
個chocolate shell 係valrhona 65% 製成, 食唔晒打包咗返屋企慢慢食~
一個好悠閒滿足的lunch, 甜美的驚喜為2010作完滿的結尾!