2016-05-08
母親節一家人出黎慶祝,飯後之餘係附近海港城行下。對購物的慾望不太,所以走左去誠品。在落到二樓的時候,發現右手邊有間蛋糕店,行近去睇,原來係近排好紅嘅半熟蛋糕。母親節當然聽從媽咪的選擇,粉紅色的福岡甜王草莓半熟芝士蛋糕應該就啱曬呢個甜蜜的日子!鮮紅大顆的草莓仿佛叫我地快啲食咗佢,雖然比起其他口味貴成倍,但媽咪開心最重要!店員好好人,裝盒果陣會問你大概幾時返到屋企而準備適量的乾冰。個盒設計的亦是貼心,蛋糕下邊附送刀叉,好方便。迫不及待歸家想一試為快,一開盒就聞到草莓的香味。切開可以見到成個蛋糕分三層,上為士多啤梨,中為cheese cake,底為薄薄一層朱古力蛋糕。草莓粒粒飽滿,咬落去即刻係口腔中爆汁!甜中帶酸的口感中和咗芝士的膩,果然好襯,滋味十足~果然一分錢 一分貨,值得呢個價。聽聞芒果半熟都好味,下次試下先得!
母親節當然聽從媽咪的選擇,粉紅色的福岡甜王草莓半熟芝士蛋糕應該就啱曬呢個甜蜜的日子!鮮紅大顆的草莓仿佛叫我地快啲食咗佢,雖然比起其他口味貴成倍,但媽咪開心最重要! 店員好好人,裝盒果陣會問你大概幾時返到屋企而準備適量的乾冰。個盒設計的亦是貼心,蛋糕下邊附送刀叉,好方便。 迫不及待歸家想一試為快,一開盒就聞到草莓的香味。 切開可以見到成個蛋糕分三層,上為士多啤梨,中為cheese cake,底為薄薄一層朱古力蛋糕。 草莓粒粒飽滿,咬落去即刻係口腔中爆汁!甜中帶酸的口感中和咗芝士的膩,果然好襯,滋味十足~果然一分錢 一分貨,值得呢個價。 聽聞芒果半熟都好味,下次試下先得!