2016-06-23
好耐都無同友人見面啦~ 兩個女仔就梗係要揀左舒舒服服o既地方傾計啦 仲要我地兩個都係甜魔一族! 上op見到呢間野有好多唔同款式o既甜品提供,就當然要黎試下佢環境尚算寬敞,枱與枱之間o既距離可以接受呢度只係小食同主菜menu,另外仲有一本大大o既甜品menu,頁數多到影唔到,可想而知甜品款式之多!記得要留意埋黑板上o既每日精選食品喔,d畫都畫得好靚,為餐廳點綴不少紅莓樂園 ($24)自己平時都飲開花茶同果茶,所以都要少許研究,呢個紅莓樂園係純天然莓乾,無加任何糖份,店家好細心驚你怕酸跟埋個蜜糖上,十分開胃士多啤梨乳酪飲 ($18)友人叫o既士多啤梨乳酪飲,佢話好濃士多啤梨味,$18大大杯,係街是但飲杯唔知好唔好味o既珍珠奶茶都可能唔只呢個價,好抵飲巴馬臣火腿凱撒沙律 ($82)都係貫徹本人每個晚餐都要食菜o既作風所以就叫左個沙律,俾左兩大塊巴馬臣火腿,age應該比較young,不過呢個價錢食到呢個質素絕對係對等的法式煙海鰻 ($88)見到個菜名幾特別所以就叫左黎試下,我仲以為會係一大條鰻魚咁上,估唔到佢個擺碟又present得幾好wor 海鰻唔係好食到個煙燻味,不過就勝左質感夠彈牙日式炸
芝士醬份量足夠,雞塊個炸漿剛好,唔會好厚粉,如果三五知己黎到淨係想傾下計飲下野,呢個絕對係佐飲o既不二之選
見到呢個意粉係期間限定,咁難得就梗係要試下佢啦,紅蝦個質感比一般o既蝦更為彈牙,蝦頭有好多膏青口係已經起左肉燴落意粉度,唔知點解我食到個蕃茄汁有少少蝦膏味,唔通有加左蝦膏落去煮!?
到今日o既主角登場啦~~ 甜品時間 由於我地已經食左幾多野,所以唯有揀2款最特別o既分子甜品
雪糕加入-197C液化氮炒成粒粒雪糕,店員細心提醒要等一等先好食d粒粒雪糕,因為太心急食會凍到痴住係個口入面架 雖然望住佢好吸引好想食晒佢地落肚,但係我地都乖乖地等一等先,等o既期間無野做用匙羹翻一翻d粒粒雪糕,仲有好多煙飛出黎架
好啦~ 終於可以食佢地落肚啦~ 白色為雲尼拿雪糕,而紅色為野莓,兩款味道都係淡淡咁滲出黎,切開心太軟,估唔到攤左陣都仲有流心效果wor 朱古力味好濃,成個甜品係色香味俱全!
呢個再次係一個分子甜品,花瓣以-197C液化氮做成玻璃狀脆身,利用分子儀器 - 旋轉蒸餾儀攝取玫瑰精油做成啫喱、mousse同奶凍,面層大量泡泡為法式焦糖燉蛋
分子料理幾時都咁俾到人驚喜,第一啖食d泡泡即時係口中以不需1秒溶化但成個口又充滿好似棉花糖咁o既味道!
玫瑰,無論係本身一枝花,又或者玫瑰o既製品,o個種香味、顏色、美態,都教人不能抗拒特別係小妹
試完泡泡,再試下玫瑰啫喱奶凍,玫瑰味係十 分 濃 郁!!! 我忍唔住大叫好好味呀~~ 濃到我好似係玫瑰浴度游緊水咁
今次大大本甜品menu度淨係叫左2款甜品,其實我每款都好想試好吸引,唯有下次黎甜品當正餐啦!