2022-10-09
🌈Weekend 約左朋友食brunch ,㨂左一間樓上咖啡店,可以慢慢坐☕️店鋪係觀塘工廈裡面🏢,以杏色為主,配粉紅色咕臣及大理石枱,帶出淡淡少女風而唔會好庸俗,好有舒適感❣️坐低之後,我地已經比cafe 裡面嘅緬因貓吸引住😻緬因貓阿里係呢度嘅店長,係較少見嘅品種,外型有啲似獅子bb🦁️同店員購買小凍乾,就可以爭取同阿里更親密嘅相處💓阿里好乖好親近人,冇想像中咁惡😻食物方面,cafe 除左生酮食物,亦有普通食物選擇,都幾多元化,可以同生酮朋友一齊黎❣️牛角酥窩夫配黑松露炒蛋 ($78)我哋叫咗個牛角酥窩夫🧇,窩夫外脆內軟,有滿滿嘅鹹香,食落幾滋味😋黑松露炒蛋有香濃嘅松露香,炒蛋質感幾滑🍳;仲有薯條比我過足零食口癮🍟輕食來講,呢個性價比好高👍🏻香煎鮮蝦青醬意粉 ($98)意粉配牛油果羅勒葉醬🌿,味道唔會好刺激,比平日嘅香草再香一點。裡面有9隻蝦,口感夠爽,但略嫌鹹左少少🤏🏻意粉少油製作,而且份量好大份,好夠飽抹茶麻薯卷 ($42)roll cake 上面嘅小試管🧪裡面裝住高濃度嘅抹茶醬,的骰可愛🥰蛋糕質感綿密唔乾,口感鬆軟,抹茶味忌廉幾幼滑,帶點奶香。夾埋煙靱嘅麻糬一齊食好有口感,再配高濃度抹
牛角酥窩夫配黑松露炒蛋 ($78)
輕食來講,呢個性價比好高👍🏻
香煎鮮蝦青醬意粉 ($98)
裡面有9隻蝦,口感夠爽,但略嫌鹹左少少🤏🏻
意粉少油製作,而且份量好大份,好夠飽
抹茶麻薯卷 ($42)
蛋糕質感綿密唔乾,口感鬆軟,抹茶味忌廉幾幼滑,帶點奶香。夾埋煙靱嘅麻糬一齊食好有口感,再配高濃度抹茶醬一齊食,可以食出抹茶不同層次,仲有抹茶嘅回甘🤩
味道同賣相都一流,推介抹茶控要來試一試👍🏻
伯爵茶生酮卷 ($54)
keto cake較健康,因為係用杏仁粉替代麵粉,而呢度嘅生銅卷唔會好重油膩感👏🏻
Roll cake同樣做到滋潤綿密,伯爵茶味道都幾出,岩哂我呢個茶控🫖
頂層嘅忌廉幾幼滑,中間嘅忌廉則較厚重,好有份量,咬落有少許焦糖粒粒,食哂成個略略偏甜☺️
咖啡配雪糕🍨 ($38)
咖啡幾香濃,口感偏薄,配上雲尼拿雪糕,令咖啡口感更滑😋
抹茶鮮奶配雪糕 ($43)
抹茶味濃郁,同鮮奶輪流倒入杯裡,非常打卡able 📸
頂層嘅抹茶泡泡好綿密,飲落好有幸福感🥰,之後同牛奶混合一齊飲,濃郁嘅抹茶味慢慢被牛奶中和,非常有層次👏🏻
好推介呢度嘅抹茶roll cake🍵,加上又乖又可愛嘅緬因貓😽,絕對會吸引我再次回頭❣️