2018-12-24
尋日阿仔生日,帶咗阿仔去康怡廣場食餐好嘅。好耐冇同阿仔出街食飯啦。 我哋去咗間新開嘅餐廳,金記冰室。間嘢真係好好易去呀!就喺康怡廣場地下果層,元氣壽司對面就係。成間鋪頭店面都幾大,環境好好呀!我哋坐嘅卡位啱啱好可以望住出面大馬路。 一打開餐牌,見到入面有好多冰室話嘅解釋。比如話「靚仔」係指白飯、「啡走」、「兜亂」、「制水」等等等等,每頁嘅餐牌都會有一個字詞嘅解釋,好有香港舊式風味呀! 主菜我叫咗碟XO醬豬扒炒烏冬。辣度適中,啱晒我呢啲女人仔食。豬扒又唔會太韌,成碟烏冬油油地,我本人好鍾意食少少油膩嘅嘢食,感覺好開胃。 阿仔就叫咗鐵板雜扒,黑椒汁跟個「靚仔」。成盤鐵板仲有牛扒、煙肉、豬扒、雞扒、腸仔(應該唔係廚師腸)塊鐵板夠晒熱呀!啲黑椒汁一倒即刻*喳喳*聲,醬汁彈到我好痛呀!牛扒煎得幾成熟呢我都唔知,不過聽阿仔講係好好食㗎,佢一下子就食晒手掌咁大塊牛扒。我趁佢去廁所偷食咗佢一小塊雞扒,真心唔錯㗎!雞肉好滑好嫩,完全唔老,雞皮都唔會好油。 小菜方面,阿仔幫我叫咗個金磚風沙炸豆腐。塊豆真係香到呢……金黃色又香又脆的外皮,內裡係滑嫩的豆腐。簡直係香港民間嘅B級美食。 飲品我哋就叫咗紅豆冰。
飲品我哋就叫咗紅豆冰。
今次阿仔嘅生日慶祝都算係成功嘅,阿仔食得好滿足。我哋叫咗3樣嘢,2杯紅豆冰,價錢都唔係太貴,都係$200樓下,非常之抵食呀!仲有呀!阿仔個扒餐叫飲品仲有半價優惠添呀