2015-09-05 3674 瀏覽
話說晏就同羅小姐鳳小姐食完Dazzling, 四圍行左個幾鐘消化完,其餘3友就到左尖沙咀啦!於是6點鐘就向高流沙進發!沿山林道行,經過數間食店都好吸引,唯獨高流沙個門面十足老套茶樓!上左條小樓梯,到鋪面,店員再指我地入後門,原來裡面仲有間房!我地係第一枱到,好似包左間房咁!擾攘完一輪開始點菜啦,基本野就係午餐肉,響聆,芝士腸,生菜,牛丸,山根,墨魚丸,粟米,鮮准山,冰豆腐!店員特別推哇鬼油條($68),望望個圖,好似幾有趣就照點了!肥牛方面點了極品手切雪花肥牛 (大$248)!湯底就清湯加沙嗲!湯底好快就到,食物亦都陸續送到,食物分量適中,但略嫌偏貴!尤其是蔬菜類!但一大班朋友食都可接受既!湯底味道不會太濃,味道沒什麼特別,跟一般火鍋店既差不多!基本食物就唔多講啦,正正常常無咩驚喜!要講就講店員推介既哇鬼油條,個名咁特別既?其實係油炸鬼釀海蝦滑,上面痴住蟹子!蝦滑向下滾1分鐘就食得啦!大家都以為一定淋曬啦條油炸鬼,點知無喎!仲好脆!蝦滑好新鮮好彈牙,加上蟹子仲有口感同鮮甜,每啖都脆卜卜!一致好評!再黎就係最愛既手切雪花肥牛啦!雪花好均勻,分量都唔少,同圖片相同!而且厚度適中,滾大概15

再黎就係最愛既手切雪花肥牛啦!雪花好均勻,分量都唔少,同圖片相同!而且厚度適中,滾大概15秒就食得!牛味好濃,肉質好嫩, 而且好香奶味!好快就清左一碟!之後再叫多左碟至尊手切牛脊(大$258)!一食就知有分別!牛脊既牛味都好濃,但肉質較爽口!個人比較推介食牛脊!

8點半鐘店員就開始提我地要埋單交枱啦,唯有快手啲清埋啲野食!埋完單大家都未盡興,行左陣啊信屋又到下場啦!
手切雪花肥牛
哇鬼蝦條