2019-05-27 44 瀏覽
今日放工約左朋友去中環食晚餐慶祝生日佢帶我去左一間好sharp,好有風格既餐廳。出面係self-service既枱,涼涼地如舒服!但驚落雨都入左dinning room都食,下次要係出面嗌杯酒慢慢傾計!入面環境燈光好有情調,適合同男朋友入黎慢慢食!座位都好寬好舒服,一睇就知高級餐廳。侍應大部份都係只識英文,都好friendly,好彩我地英文都唔差一坐低等我地整頓好就介紹飲品比我地,佢話呢到既juice都係fresh榨的,signature drinks係gin & juice,本身唔好gin既我,見staff好真誠咁推介就嗌左兩杯黎試!1 . gin&juice呢杯係carrot溝gin既野飲,飲落有gin甘甘地既酒味,但係好fresh唔會好似平時咁“近“!平時都無試過carrot汁,以為會好奇怪但係好清新,唔會有草青味,耐左等d冰溶咁d仲好味!(不過唔好飲咁快,頭幾啖飲得快好似開始有d醉意哈哈)2. Hummus, vege & egg豆泥好綿滑,配上醃左,酸酸甜甜既carrot,蘆荀,青瓜等等,完全唔會膩同埋隻蛋都煮得好好!有日式拉麵上面蛋既味道。3. Scallop & Sazp
今日放工約左朋友去中環食晚餐慶祝生日
佢帶我去左一間好sharp,好有風格既餐廳。

出面係self-service既枱,涼涼地如舒服!

一坐低等我地整頓好就介紹飲品比我地,
佢話呢到既juice都係fresh榨的,
signature drinks係gin & juice,

1 . gin&juice

呢杯係carrot溝gin既野飲,
(不過唔好飲咁快,頭幾啖飲得快好似開始有d醉意哈哈)

2. Hummus, vege & egg

同埋隻蛋都煮得好好!有日式拉麵上面蛋既味道。

3. Scallop & Sazpacho

超喜歡呢個凍湯!本身好愛帶子,但好少飲凍湯。
凍湯係少少酸甜既青瓜湯,帶子面頭煎得好脆,
內面熟度岩岩好,唔會overcooked,煎得超靚!
我覺得好好味!!成舊帶子都大粒!

4. Sallchipapas

呢個菜睇名完全唔知係咩!上網serach先知係外國好出名,但外國都係腸仔+薯仔分開擺埋一齊就算。
呢到呢唔係用薯仔,係用好似薯仔既celeriac,炸成一舊磚,而出面鋪左腸仔整成既肉醬,配上酸酸甜甜既汁!
外面好脆,裏面仲見到一絲絲既celeriac!好味!
份量都好多差d食唔晒,幾個朋友黎share更好!

5.Both Ribs

牛同豬既肋骨
一黎到見到個份量嚇親真係好大!
牛有一大舊完整既骨,豬既份量都唔少!
食落去唔會好乾都仲有肉汁,
點下bbq醬食,勁飽都忍唔住繼續塞.....
蕃薯條都係我既摯愛,所以最後都清晒!!

6. Celebration Donut Sundae

大愛呢個甜品!本身都好鍾意睇donut係donut專家,
呢到既donut又係鬆軟但又有嚼口既donut
撈埋唔過甜既cream同雪糕我覺得超好味!

本身太飽有諗住唔食 但係真係無後悔!
女人是有2個胃的!!

總結呢到環境好舒服,播既都係西式老歌,我男朋友好鍾意
d staff每道菜都會講解係d乜,都會問我地意見睇下我地滿唔滿意,會同廚師講返~真係好nice,仲用幾正既廣東話叫我地“靚女““靚仔“,
話會記得我地,下次再見!哈哈好nice好搞笑!

下次經過中環都會再想黎試其他野!
2019-05-21
慶祝紀念