早前男友生日,每年都會去同佢食餐好嘅慶祝。繼上年試完法國菜,今年我地挑戰omakase – 廚師發辦。為左隆重其事,今次都上網睇左港九區大量的高級日本菜餐廳,最後揀左間菜式比較獨特,又唔止係食壽司或鐵板的omakase。呢間餐廳位於灣仔,面積唔大,晚市只做omakase廚師發辦,而且我訂枱嘅時候要求坐吧枱,職員同我講話夜晚的omakase只開放吧枱坐,叫我可以放心。當晚有2款omakase套餐可選,分別係$1200套餐 (可品嘗15種菜式加卷物) 及$1500套餐 (可品嘗18種菜式加卷物),我見$1200 已有咁多野食就揀左前者試試。我地一去到坐左陣,睇住師傅同個助手好用心咁準備黎緊嘅菜式。前菜有3款,上碟擺盤好精緻,充滿日本風情,serve 嘅女仔話要先食粟米、腐皮再食個螺。前面白色嘅粟米來自北海道,師傳話叫做「未來粟米」。本身睇個樣好似「乾爭爭」,點知一咬落去好多汁又好爽甜,完全同個樣係兩回事!跟住嘅日本腐皮都好有驚喜,豆味好香濃,而且好滑溜!個螺唔記得左係咩螺,都好彈牙鮮甜。食完道前菜令我好期待黎緊嘅菜式!「好大隻蠔啊」,我真心尖叫左出聲,雖然唔係無食過咁大隻,但估唔到omak

「好大隻蠔啊」,我真心尖叫左出聲,雖然唔係無食過咁大隻,但估唔到omakase有得食質素咁高嘅肥美北海道真蠔!

真係好似我隻手掌咁大!師傳預先加左少少醬油同紫菜調味,令真蠔嘅味道更加昇華!真係打打下都好想食!

跟住落黎就係各種日本空運嘅鮮甜刺身!忘了提,芥末也是未開始食之前見師傅叫助手新鮮即磨的!帶子刺身同赤貝刺身好爽甜,唔會淋,我是沒有點芥末蓉食的。

深海池魚很是肥美,師傅連上碟造型也是一絲不苟的。

跟住落黎嘅白蝦刺身配鏗魚內臟真係好香好好味,大推!

師傅表示日本白蝦係全世界最細嘅蝦,唔好睇碗仔細細,入面有20-30隻日本白蝦,食之前先將日本白蝦及鏗魚內臟撈勻。白蝦超鮮甜,肉質嫩滑,配埋鏗魚內臟嘅甘香,一道令人不能忘懷嘅菜式!師傅仲話呢道菜式係香港無咩地方可以食得到!

跟住小休一陣,師傅安排左自家醃製嘅牛蒡俾我地試下,清清味蕾之餘又可以慢慢睇師傅準備黎緊嘅菜式。
呢道汁煮鮑魚,我相信係燉煮左好耐,鮑魚、香菇同大根都好入味,不過我覺得味道濃左少少。

另一驚喜好味之作係呢個紫菜包住嘅燒帶子配海膽!個帶子超大隻同厚身,師傅用火槍輕輕燒一燒表面,再夾入大量海膽,一口咬落去好香,而且海膽味好出,唔會被燒香嘅帶子搶左風頭,絕對係必食之一。

小妹去日本菜餐廳最中意就係食茶碗蒸,因為好中意食個滑溜嘅蒸蛋。呢度嘅海膽三文魚子茶碗蒸可以話係我食過最好味嘅茶碗蒸,而且出外日本餐廳都好少見呢個配搭。三文魚子咬落爆晒啲汁出黎,少少咸咸地配上清清地嘅滑蛋,兩者味道都提升晒!再加上鮮甜海膽,不用我再形容都知好香甜啦!

之後就到壽司啦!除左採用時令嘅食材例如肥美嘅秋刀魚之外,配料的搭配同做法都充滿驚喜,等我同大家分享幾款令人回味嘅壽司
首推的是呢款唔似海膽壽司壽司。師傅表示,出面食到嘅海膽壽司都係直接將海膽放係壽司飯上面,不過他卻是先將海膽處理,更謂此做法全港只有2間。真開心可以試到咁獨特嘅海膽壽司!雖然個樣唔討好,不過一食就會驚嘆海膽嘅鮮甜味同壽司飯結合得好出色!齒頰留香,味道久久未散。

另一款係下面嘅喜之次魚壽司配黃芥子。喜之次魚燒得剛好,充滿油脂香味,配上微辣嘅嘅黃芥子,味道層次豐富!

鯖魚西京燒就食得多,鯖魚刺身壽司真係少食。呢款鯖魚壽司肉質鮮嫩,配上芝麻,更添香氣。

時令嘅秋刀魚壽司好鮮甜!

師傳特登係上碟前大力拍一拍北海道石垣貝,令佢挺身,仲好貼心咁問我地係拍片定影相添!

咸香嘅筋子壽司

入口即溶嘅中拖羅壽司

即完壽司就黎一碗鏗魚湯暖暖身,並準備好迎接黎緊嘅飯同甜品。湯入面有鏗魚片、紫菜、同豆卜(好似係),用料十足,好清甜。

接著嘅碎吞拿魚手卷亦係難忘之作。師傅首先將吞拿魚切碎,然後用火槍燒魚片,將燒魚所得嘅油脂滴落吞拿魚粒之中(魚片並非用黎食,只係想要佢啲油脂),再拌入其他配料,味道好豐富甘香!

最後以一道綠茶奶凍配紅豆作結。不過,估唔到師傅連甜品都自己製作!綠茶奶凍綠茶味突出,紅豆微甜,唔會搶左綠茶奶凍嘅味道。

由7點食到10點半,咁就過左完美嘅一個晚上。
2018-09-01
慶祝紀念