2014-07-10
我嘅生日月開始啦!小學同學們話book左銅鑼灣一間私房菜攪party,我地10幾個人就包左個場黎玩。入到去無其他人的感覺真係好,最緊要係唔洗同人迫又唔洗再等位唔使煩!!!!!!前菜有 蘑菇忌廉湯&芝士焗小蟹蓋配泰式生蝦刺身&巴馬火腿黑松露沙律&煙三文魚沙律我自己最深刻係忌廉湯,自己咀刁,逢係開粉的忌廉湯都好唔鐘意,今次個湯用足料,食到好多菇好濃味本來以為前菜有咁多野,個煙三文魚沙律會好細份,誰知好足料好大份!!其實我自己食量唔算多,坦白講食到哩到都有少少飽,但未到主菜當然不能停落黎!!!主菜(1): 鵝肝醬雞卷//黑毛豬扒伴草莓沙沙//香煎肉眼牛扒牛扒我就食7成熟,個廚師都做得到,但就有少少燶,不過我自己都可以接受。黑毛朱我自己就無食但同學仔話個好多汁唔乾身,雞卷份量細少少,但因為我地share黎食所以都好夠飽主菜(2):蒜片羅勒青口意粉我唔鍾意林的意粉,哩個就做到唔林,個青口都幾大粒同新鮮。蒜片份量唔多,無蓋過羅勒的味道。食到呢到已經飽左9成 ,哈哈!!但戰鬥力當然未減弱啦,因為要食甜品同埋同學仔為我準備的生日蛋糕。甜品有焦糖燉蛋朱古力慕絲。另外我個蛋糕唔大(d相有人樣唔share啦
小學同學們話book左銅鑼灣一間私房菜攪party,我地10幾個人就包左個場黎玩。入到去無其他人的感覺真係好,最緊要係唔洗同人迫又唔洗再等位唔使煩!!!!!! 前菜有 蘑菇忌廉湯&芝士焗小蟹蓋配泰式生蝦 刺身&巴馬火腿黑松露沙律&煙三文魚沙律 我自己最深刻係忌廉湯,自己咀刁,逢係開粉的忌廉湯都好唔鐘意,今次個湯用足料,食到好多菇好濃味 本來以為前菜有咁多野,個煙三文魚沙律會好細份,誰知好足料好大份!!其實我自己食量唔算多,坦白講食到哩到都有少少飽,但未到主菜當然不能停落黎!!!
主菜(1): 鵝肝醬雞卷//黑毛豬扒伴草莓沙沙//香煎肉眼牛扒 牛扒我就食7成熟,個 廚師都做得到,但就有少少燶,不過我自己都可以接受。黑毛朱我自己就無食但同學仔話個好多汁唔乾身,雞卷份量細少少,但因為我地share黎食所以都好夠飽
主菜(2):蒜片羅勒青口意粉 我唔鍾意林的意粉,哩個就做到
食到呢到已經飽左9成 ,哈哈!!但戰鬥力當然未減弱啦,因為要食甜品同埋同學仔為我準備的生日蛋糕。甜品有焦糖燉蛋朱古力慕絲。另外我個蛋糕唔大(d相有人樣唔share啦),大家都係象徵式切下蛋糕因為知道呢到會食得好飽 哈哈 但真係好開心,因為大大話話同同學仔都識左20年都keep 到,希望下次有人生日再黎呢到食!!
題外話/補充資料:
呢到唔收加一但只係收現金。自己覺得係呢間私房菜包場都幾好,不過同學仔話要早少少book因為好易full