餐廳: 胡同
資訊:

2017-07-10 1878 瀏覽
早前係openrice見到係哩度訂座就可以 以$498享用六道菜的晚餐 於是我就book左喇 揀左6點半 8點要還枱 訂枱後會收到email confirm 今日仲收到confirm嘅電話呀 有溫馨提示 態度非常呢😊入座時同店員講左想坐window seat 好好彩有得坐 仲對住個好靚嘅海景呀😍😍真好👏🏽😊一坐低時 店員介紹了桂花茶俾我地飲 茶色好睇之餘 聞落仲好香桂花味 飲落仲好舒服呀👍🏽😊會不知不覺飲左好多茶呢哈哈前菜有三款小食 係冷盤嚟嘅 包括 花雕醉雞卷 魚籽燻蛋 糖心帶子 食物一上枱時就已經聞到好香嘅花雕味 仲有兩塊圓碌碌嘅雞肉卷 肉質好腍呀 每咬一啖都有花雕酒味👍🏽👍🏽魚籽燻蛋係糖心蛋 好好味呀 仲有一小串嘅魚籽 一啖食哂好過癮呀 同埋係勁有濃郁嘅煙燻香味😍😊至於糖心帶子 肉質好腍但勁厚肉🤤🤤帶子係勁新鮮 好好食 三款前菜都好好👍🏽👏🏽紅燒鮑魚 仲有兩條露筍仔做伴菜 鮑魚肉質適中 非常彈牙有質感 不過醬汁方面略嫌較重口味點 露筍仔正常 夠嫰又爽脆😛☺️佢叫紅燒燈籠高高掛 賣相已經非常吸睛😍😍燈籠入面有超級多嘅辣椒🌶同埋山楂 一大堆辣椒山楂𥚃 入面有六隻軟殼蟹🌶🔥🦀 輕輕一啖
桂花茶
前菜
紅燒鮑魚
大紅燈籠高高掛
佢叫紅燒燈籠高高掛 賣相已經非常吸睛😍😍燈籠入面有超級多嘅辣椒🌶同埋山楂 一大堆辣椒山楂𥚃 入面有六隻軟殼蟹🌶🔥🦀 輕輕一啖 辣味已經湧上嚟 我鐘意呀哈哈😂😆軟殼蟹嚟講 都已經算係大隻架喇 炸到好脆非常熱 相信係即整嘅😜😛BTW, 辣味係中度 怕辣嘅朋友唔建議食 如怕辣的話 佢會有另一款食物代替這個 所以別擔心吧😉😉
上湯獅子頭
上湯獅子頭 小妹我麻麻地哩個 青菜蕃茄係fresh嘅 獅子頭肉質都夠脆 食左其實都好飽 但上湯實在太重口味喇 所以我無飲到 如果味道淡返啲會很好💪🏽💪🏽
其實仲有荷葉飯 不過掛住食 唔記得相機食先 飯粒鮮明而且夠乾身又不是太油 荷葉飯入面有帶子粒 瑤柱碎 蓮子 類似蝦米的東西 冬菇粒 肉碎 材料好豐富咧🙂😊
豆腐奶凍
甜品係豆腐奶凍 嘻嘻 食食下先記得影😂😆奶凍夠凍無倒汗水嘅情況出現 口感好滑 有好香嘅豆腐味 正正子😋😋
朱古力柑桔
至於這個豬古力柑桔🍫🍊係另外點的 因為賣相真係好吸引同埋真係想試好耐架喇😍🤤佢一份有3粒架 點知上枱時 見到有4粒同埋多左個豬古力生日牌同蠟蠋仔 好suprise喎😍😆唔知係咪食飯傾計過程中得知我爸爸生日 所以有哩個小驚喜呢🤔😍👏🏽👏🏽Anyway, 好欣賞同多謝店員嘅貼心 我地都好開心咧 哈哈😄😀🤗 值得一讚的是店員的態度真係好好 絕不是因為一個小驚喜而讚的 例如會很主動推介中茶 介紹餐單 主動加水 幫手倒水 這些行為雖小 但顧客是感受到的💪🏽💪🏽💪🏽
2017-07-10
桂花茶