2017-04-20
之前已經講過厚福街其實有好多嘢食,最後面果幢H8裡面更加係一啲高尚嘅餐廳既集中地。我朋友係白羊座,又咁啱就快生日,就同佢去食咗一個二人餐。上到去呢一間餐廳,發現佢嘅佈置裝修都好高貴,同我想像之中有出入。雖然嗰個位望落去有冇海景,周圍嘅景色都唔係特別靚,但係勝在佢係落地玻璃望出去都有萬家燈火。一坐低店員就推薦我哋食二人餐,我見到個價錢都有啲愕然,但係生日一年一次是但啦。頭盤一嚟到,就係我最鍾意食嘅鮑魚同埋生蠔。海水味唔算太濃,加左少少檸檬汁就好有鮮味。仲有隻鮑魚仔入口都幾彈牙有口感。接住落嚟就係鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁。三文魚嘅味道唔錯,加左香芒汁就更加Fresh。仲有個酥皮嗰盒我覺得似係東海堂買嘅水果撻哈哈。另外仲有我最鍾意食嘅鵝肝,佢配埋嘅菠蘿簡直係可以解除鵝肝嘅肥膩感。而且佢煎得好香口唔會令我覺得食一啖唔想再食。再之後先上我哋嘅西餐湯我哋兩個都係紅湯配埋脆脆嘅餅乾條黎食都唔錯。不過講真我淨係鍾意食蒜蓉包浸落啲湯度多啲。之後上主菜,分別有黑松露汁海膽飯,西冷牛扒,香煎銀鱈魚柳。黑松露嘅汁配上一粒嘅飯超有口感,同埋有好濃烈嘅味道。西冷牛扒我叫左七成,肉質都唔算太硬,但係唔知係咪已
最後最後就係我哋期待已久嘅甜品, 呢個 甜品係佢哋全個鋪頭最出名嘅,我已經唔記得咗佢叫咩名,但係我淨係記得佢個名係非常之長,而且裏面係有一個國家嘅名字。一咬落去第一啖完全係令我非常非常非常之驚喜,因為原來佢係一個雪糕球黎架但係表面上就比呢Tirimisu粉蓋過,完全係臥虎藏龍。就算我之前有食得幾飽,甜品真係第二個胃,我可以食多三個呢啲雪糕球,呢個伴碟最特別嘅地方仲有蠟筆小新嘅Moss粉做設計。
好開心的一天。