今日朋友生日問佢想食乜佢又十五十六咁決定唔到食日本野定韓國野所以最後我話事,帶左佢去食瀧☺️🇯🇵 雖然之前食過,但因為佢係廚師發辦,每次食都會有驚喜,所以我都心思思想睇下佢地呢排有咩食今次黎到我揀左Taki Omakase, 朋友就中意食牛肉所以揀左Kiwami Omakase~ 而上菜果陣staff都會話返比你知呢味餸係咩黎既。頭盤有松葉蟹,廚師將佢拆左肉再放返入蟹蓋入面,上面就舖左用昆布木魚湯做既啫喱,再放左蟹膏係上面。蟹肉蟹膏夠鮮,啫喱同佢地都好match,正!第二道菜就係由魚肝,山芋(上面放左少少新鮮紫菜,味道好夾),魷魚同甜蕃薯組成既appetizer😌 魚肝唔腥,山芋夠爽,魷魚夠鮮,蕃薯多甜,高質!刺身方面有平正魚,拖羅同池魚😍 今次係我第一次食平正魚同池魚,比起拖羅既入口即溶,佢地兩個相對地有咬口,口感好得意,特別係池魚,食完好想再encore,兩片唔夠喉🤣食完刺身,就到一系列既天婦羅🍤沙鮻魚(第一次聽,所以特登google前左係咩魚),外面炸得好脆但d魚肉依然冇散開😆立魚白子,配上京都萬能蔥汁,一個字,夾!🤤連殼炸既大硯,入面有啲冬菇粒,一了開就聞到冬菇香,大硯炸完依然夠
今日朋友生日
問佢想食乜
佢又十五十六咁決定唔到食日本野定韓國野
所以最後我話事,帶左佢去食瀧☺️🇯🇵

食完刺身,就到一系列既天婦羅🍤

立魚白子,配上京都萬能蔥汁,一個字,夾!🤤

連殼炸既大硯,入面有啲冬菇粒,一了開就聞到冬菇香,大硯炸完依然夠鮮。

當日令我最難忘既就係呢碟魷魚🦑
佢應該就係半生熟,配一個甜甜地嘅醬汁食,味道鮮甜。但最特別既係佢入面既膏,勁正!一年得兩三個星期先食到呢d膏,好好彩啊!

燒物有:雞軟骨配雞胸串、冬菇串、雞中翼、雞肉串🤤 串燒都係賣飛佛,美中不足係冇得飲住酒食🌝

接近尾聲有返d澱粉質了,係一碗雞湯做湯底既拉麵,入面仲有啲九肚魚肉。個湯底清而不膩,所以我最後係飲晒成碗湯😂

最後就係以兩個甜品作為成個set既總結
分別係一份生炸番薯同埋一份水信玄餅。

番薯既外皮炸得好趣,而且本身件番薯都好甜,再配上砂糖同埋白蘭地一齊食,令成個味道更加特別,係一個好有創意既甜品

雖然每一道菜既份量都唔係特別多,但係食完成個set真係好飽~希望之後有機會再嚟食啦~
2019-04-01