2020-11-02 616 瀏覽
之前睇過喱騷節目介紹Un o,自己一直心郁郁想試下,今日係機會啦!朋友話請我食生日飯,我就提議食Un o😝餐廳枱與枱之間擺放和風氣息十足既板,令環境仍然維持濃厚既日式氛圍。同時又可以達到衛生既效果。我同朋友叫二人晚餐,總共$1480。前菜係蔬菜沙律同花螺。- 牡丹蝦什錦刺身刺身包括鰹魚、牡丹蝦、蓮子魚同池魚。最令我印象深刻係鰹魚同牡丹蝦,前者外皮稍為燒過,令魚油更突出,味道意想不到地甜美。至於牡丹蝦味道爽甜帶軟糯口感,餘韻悠長。- 三貫壽司🍣分別係金目鯛、赤見同深海池魚。金目鯛呈淡淡既樱花粉紅色,油香超重,口感非常幼嫩,中間既赤貝鮮甜爽脆。深海池魚肉質比刺身食既池魚更細緻,味道甜美帶少少油份。師傅預先係每件壽司放上適量既芥末,另外壽司醋飯比較細份,鬆軟度適中,唔會太容易散開,好食既醋飯令壽司更上一層樓🔝- 銀鱈魚西京燒魚皮又黏又脆,銀鱈魚非常入味,甜甜地令人停唔到口,肉質結實,唔會一夾就散,絕對係成功中既成功🤣- 日本和牛外皮焦香,粉嫩既和牛非常吸引,一食個下油脂甘香既味道完全散發,不斷係口腔中徘徊,好味到令人手舞足蹈😋。- 茶碗蒸頂層既海膽將茶碗蒸完全升級😝,蒸蛋非常滑口,入面仲有菇

我同朋友叫二人晚餐,總共$1480。

前菜係蔬菜沙律同花螺。

- 牡丹蝦什錦刺身

- 三貫壽司🍣

- 銀鱈魚西京燒

- 日本和牛

- 茶碗蒸
頂層既海膽將茶碗蒸完全升級😝,蒸蛋非常滑口,入面仲有菇同蝦粒,材料豐富。

- 蜆湯
味道比一般麵豉湯清甜,唔會過鹹,每碗湯仲有一隻大蜆😍

- 山野菜烏冬
即係蔬菜烏冬,不過烏冬煮得太稔,無咩煙韌口感,但好飽肚。

最後以梨同紅豆雪糕作結,用餐時間大約90分鐘,餐廳逐一將菜式呈上,菜式之間唔會等得太耐。$1480既二人套餐聽落有啲貴,不過我覺得和牛同壽司已經值回票價😚

值得一題係餐廳唔收開瓶費,實在非常難得😍
2020-10-27
  • 海膽茶碗蒸