生日之時佔中剛剛開始不久, 揀左去銅鑼灣食飯, 之前呢間店之前因為熊本熊主題而大排長龍, 不過因為佔中而冇哂人~ 咁難得即管試試!!餐廳食既主要係日式洋食, 今次就揀左一個飯同意粉黎試, 另外cocktail 買一送一, 於是又叫左兩杯試試!沖繩塔可飯(Taco Rice)塔可飯係呢間餐廳既主打菜色, 係沖繩既特色食品。呢道菜起源係墨西哥既Taco, 即係墨西哥既粟米脆餅夾上菜、辣肉醬、芝士等等。沖繩人就改良將粟米脆餅變成飯, 撈埋菜、辣肉醬、芝士黎食。第一次食感覺好新鮮好FRESH, 一般食Taco食得多會覺得好熱氣, Taco  rice 就冇咁既感覺, 主因係加左大量沙律菜, 食落就唔會熱氣同漏, 加上肉醬同雞蛋食落感覺唔會好似齋沙律咁寡, 好有層次!忌廉煙肉意粉(Carbonara)之前食評都講過要起香港搵到好食既意粉真係好難。呢間既意粉就做得不錯! 拍得住歐洲水平! 忌廉汁用番鮮忌廉煮, 而唔係垃圾意粉醬, 好creamy好滑好有奶香, 煙肉煎得十分香脆, 加上意粉煮得岩岩好, 唔會太淋, 加上溫泉蛋成個配搭係完美! 伴碟既丹麥麵包(Danish Bread) 都不是省油的燈

沖繩塔可飯
沖繩塔可飯(Taco Rice)
Carbonara
忌廉煙肉意粉(Carbonara)
之前食評都講過要起香港搵到好食既意粉真係好難。呢間既意粉就做得不錯! 拍得住歐洲水平! 忌廉汁用番鮮忌廉煮, 而唔係垃圾意粉醬, 好creamy好滑好有奶香, 煙肉煎得十分香脆, 加上意粉煮得岩岩好, 唔會太淋, 加上溫泉蛋成個配搭係完美! 伴碟既丹麥麵包(Danish Bread) 都不是省油的燈, 十分之鬆軟, 用黎點意粉汁食好正!
Cocktail
Cocktail
忘記左呢2杯cocktail 既名, 不過兩杯都唔好飲, 其中後面紫色果杯好重藥水味, 2杯都飲唔哂, 睇黎呢度D野飲麻麻地....

總括而言, 食物一流, 但野飲伏伏, 環境坐得十分舒服, 氣氛都好好, 岩哂朋友談心同埋情侶拍拖

2014-10-02
沖繩塔可飯