2016-12-06 5883 瀏覽
唔知幾時開始每次一家人食生日飯都會選擇食齋, 好在依家素食店都開到成行成市,唔怕冇得揀幾年前食過灣仔樂農,印象係份量大,所以覺得抵食,但今次呢...由於老頭子好堅持叫7樣野唔老黎,所以點都叫左8樣野先黎一個學斗,薑蓉唔算多,可能因為我鐘意食薑,多多益善,所以呢碟感覺上唔夠辣味睇相好似好油,不過食落去還好緊接住有蒸飯,淮山夠細粒蒸得透,真係阿婆都啱食呀雖然見到蟲草花,但食落就唔係好覺栗子煲係店長推介,啱哂呢d凍凍地嘅日子入面都有好多菇類,撈埋頭先個蒸飯一齊食就好豐富想食d香口野,腐竹粒唔油,擺左一陣仲好熱,不過就唔多覺椒鹽左喺邊度但就咁炸腐竹粒都係非常唔錯,唔點野都ok追加五柳卷,叫之前冇留意原來又係腐竹.....酸酸地又唔係太大件,只係食到呢度先意識到自己已經食左太多腐竹都係追加嘅蒸餃,一啖一粒咁滯,好細嘅有雲耳同菜做餡,但係餃皮厚左d,而且唔夠熱就唔好食最後黎到甜品~印象中佢地嘅合桃露係香d濃d但呢次....好稀,而且冇合桃香,加上好細碗,真係有D失望最最最最後係老頭子話要食壽包壽包反而幾大隻,而且唔會話要等好耐,味道就冇乜特別

由於老頭子好堅持叫7樣野唔老黎,所以點都叫左8樣野
薑蓉學斗