2008-11-18 28 瀏覽
濕地公園一日遊,順道到流浮山晚膳.自製了五道菜:生炒龍躉球 - 魚肉鮮甜味美,最正的一道菜! 買海鮮時,檔主極力想我們多買龍躉肉,$150/斤,因女仕多,我們力主只要一斤便可, 原來一斤炒出來的份量,已是滿滿一隻大碟.所以,選擇的時候不要眼闊肚窄.以免浪費!蒜茸粉絲蒸元貝 - 元貝新鮮,蒸出來的味道當然正!豉油王中蝦 - 砧板幾好心機,將蝦開邊去腸,味道O.K.,薑蔥炒蟹 - 兩隻肉蟹,味道可以,但無特別.豉椒炒蟶子 - 蟶子近十吋長,蒸驚它"un",所以用這個方法,可惜炒得過了火,不夠爽.埋單$1280,除去海鮮價$930,即是其餘值$350,其餘值有啤酒兩枝$50,白飯兩碗,楊州炒飯一碟,即是每道菜的人工大約值$50,說平不平,說貴不貴,送豆腐海鮮湯 - 魚骨稍煎再加芥菜豆腐滾湯,幾鮮,幾好味道;再送飯後生果(橙),及蠔油一枝,高高興興的一日,偶然豪一下,無問題啦!
濕地公園一日遊,順道到流浮山晚膳.自製了五道菜:
生炒龍躉球 - 魚肉鮮甜味美,最正的一道菜!
蒜茸粉絲蒸元貝 - 元貝新鮮,蒸出來的味道當然正!
豉油王中蝦 - 砧板幾好心機,將蝦開邊去腸,味道O.K.,
薑蔥炒蟹 - 兩隻肉蟹,味道可以,但無特別.
埋單$1280,除去海鮮價$930,即是其餘值$350,
其餘值有