2024-10-02
今晚嚟到大圍,打算搵吓有咩好食,見到呢間劉興記生煎包專門店門口企滿人,無論係買外賣定排隊等堂食都一樣咁多人。.我本身超鍾意食生煎包、小籠包呢啲,加上見咁多人幫襯,就吸引到我哋去試吓啦🤩.我哋當然要試吓佢嘅signature生煎包啦!😍 有招牌生煎包及蟹黃生煎包2款,我哋2樣都叫少少試吓😋.招牌生煎包 —先咬小小一啖,因為入面啲汁真係好熱辣辣,而且真係爆多汁!我食每啖肉都有汁,食到最尾仲可以飲埋啲汁,超滿足!😍.店舖檯面有豆瓣醬提供,我哋試過生煎包配豆瓣醬亦都好好食👍🏻.蟹黃生煎包 —大大隻,蟹黃味道好出,入面有好多餡,好多蟹肉蟹膏!🤩.糖醋炸排骨湯麵 —排骨炸到好香脆,入面juicy有肉汁👍🏻食得出啲芝麻有炒過,所以幾香;糖醋醬汁酸甜度啱啱好,好開胃。.麻醬手撕雞絲粉皮 —超大份量!!諗住係一細碟小食嘅份量,點知佢係成碗粉麵咁多!配料有青瓜絲、雞絲,份量都好多;雞絲肉質幾嫩,食落似係雞髀肉👍🏻.呢度好好,可以揀多醬或少醬,我鍾意多麻醬😆 每條粉皮都佈滿麻醬好正😋.手功豆沙窩餅 —做到外表酥脆內裡軟熟,餅皮唔會炸到好乾同硬,豆沙餡唔會太甜,食落唔覺漏👍🏻.餐廳而家仲做緊優惠 —惠顧套餐或
招牌生煎包 —
店舖檯面有豆瓣醬提供,我哋試過生煎包配豆瓣醬亦都好好食👍🏻
蟹黃生煎包 —
大大隻,蟹黃味道好出,入面有好多餡,好多蟹肉蟹膏!🤩
糖醋炸排骨湯麵 —
排骨炸到好香脆,入面juicy有肉汁👍🏻
食得出啲芝麻有炒過,所以幾香;
糖醋醬汁酸甜度啱啱好,好開胃。
麻醬手撕雞絲粉皮 —
超大份量!!諗住係一細碟小食嘅份量,點知佢係成碗粉麵咁多!
配料有青瓜絲、雞絲,份量都好多;
雞絲肉質幾嫩,食落似係雞髀肉👍🏻
手功豆沙窩餅 —
餐廳而家仲做緊優惠 —
惠顧套餐或 $60 以上有任飲豆漿!豆漿幾濃稠,唔會好甜👍🏻
我哋大約7:00pm嚟到已經見到有條人龍,直到我哋8:30pm食完都仲有人排緊隊!所以如果嚟食,要記得早少少嚟排隊吖。