2016-08-06
沙田圍一向都係我冬天既好良伴,每次中同聚會總係黎呢到打邊爐。最近收到風,話呢到仲有得食蒸氣鍋添。(黎到發覺原來仲有燒串燒,而且係用打邊爐既爐改做成)開頭都驚熱,不過呢到既蒸氣鍋比起酒樓食平好多,所以就試下先拉。好彩,呢到係有冷氣既,而且仲落左透明膠阻止冷氣既散失,凍就一定稱唔上架拉,不過就係舒適既溫度。(睇過好多篇食評都無人講過呢到到底有無冷氣,故此今篇可比大家參考)呢到屬半自助食,會比TIMER同食物烹調時間表你,咁自己睇錶做人。海鮮真心新鮮,全部都係新鮮現宰,真心覺得好抵食,(因為價錢真係算好抵花蟹超多膏,黃油流哂出黎,雖然唔係好大隻,但係啖啖肉,絕對唔係得個殼鮑魚仲係識郁,而且口感都幾彈,有D硬度,唔係好淋果款。而條魚都係不得不讚,一D都唔腥,而且魚皮超重骨膠原。因為蒸得岩岩好,所以魚肉仲好滑溜,就咁食同配上醬汁食都好正。由於當日無生蠔,就換左蟶子,無咩所謂拉,蟶子都岩我食,我私人加左D蒜泥上蟶子蒸,食到海鮮鮮味之餘又多股蒜香。安格斯肥牛好嫩,牛味重,唔加醬汁味道已經好充實去到最後有雜菜,但幾乎全滿既狀態下,差D食唔落,栗米、南瓜都好甜,但整體味道就唔覺同平時食有咩分別。去到最令
呢到屬半自助食,會比TIMER同食物烹調時間表你,咁自己睇錶做人。 海鮮真心新鮮,全部都係新鮮現宰,真心覺得好抵食,(因為價錢真係算好抵 花蟹超多膏,黃油流哂出黎,雖然唔係好大隻,但係啖啖肉,絕對唔係得個殼 鮑魚仲係識郁,而且口感都幾彈,有D硬度,唔係好淋果款。 而條魚都係不得不讚,一D都唔腥,而且魚皮超重骨膠原。
由於當日無生蠔,就換左蟶子,無咩所謂拉,蟶子都岩我食, 我私人加左D蒜泥上蟶子蒸,食到海鮮鮮味之餘又多股蒜香。 安格斯肥牛好嫩,牛味重,唔加醬汁味道已經好充實
去到最後有雜菜,但幾乎全滿既狀態下,差D食唔落, 栗米、南瓜都好甜,但整體味道就唔覺同平時食有咩分別。
去到最令人期待既環節拉,登登登登,就係個麵底。 煮熟個麵後,倒咁D水,先再落芝士同洋蔥。
好快就好香。味道都幾濃,因為都比得幾多芝士、洋蔥。
但洋蔥味道太出,略嫌蓋過芝士味。
整體黎講係超級抵食,200蚊都唔洗,就食到蒸氣火鍋同新鮮海鮮(海鮮仲要係咁鮮甜)。
只係食海鮮都抵哂。