2022-10-18
朋友有喜慶事慶祝, 請我去銅鑼灣食任食生蠔, 先上餐湯,忌廉周打蜆湯, 材料都多, 有蜆肉,同蘑菇片。前菜是黑糖麵包配煙三文魚。黑糖麵包有輕微甜味,夾埋煙三文魚食。店員好快幫我地Set 好生蠔盆, 枱上一個火山形的器皿, 先放乾冰在中間再放水, 呈現火山煙, 再放一盤韓國生蠔響上面,視覺一大享受。冇食過韓國生蠔, 原來可以咁鮮甜, 而且尺寸都大隻, 好肥美,海鮮盤還有海螺和海蝦,蝦肉彈牙。之後店員問要唔要上埋第二round 的南非生蠔, 服務好好,南非尺寸相對細隻啲, 但口感嫩滑。主菜, 點了美國西冷牛扒, 薄薄地容易食, 唔會韌, 配了薯角。再來羊架, 上枱已聞到好香, 肉質鮮嫩。小食叫了炸魚薯條, 炸魚係魚手指, 外脆內軟, 炸至金黃色, 沾上沙律醬, 好味。餐廳中間還有幾個遊戲, 啱晒來Happy Hour , 飲下野, 玩下既上班一族。
先上餐湯,忌廉周打蜆湯, 材料都多, 有蜆肉,同蘑菇片。
再來羊架, 上枱已聞到好香, 肉質鮮嫩。