2015-12-14 510 瀏覽
今晚同朋友一齊食飯,佢介紹左我去間專食生蠔既西餐廳餐廳位於謝斐道,平時比較少行,所以若非佢帶路真係唔會知有間咁既西餐原來除左生蠔,都仲有其他小食,pizza,扒類等等的食物可以選擇臨近聖誕,推出左聖誕menu點完菜後,店員就奉上餐包餐包幾軟熟,但邊位有點硬,不過可以接受叫左幾隻不同產地既生蠔,生蠔分別來自美國,南非,西班牙生蠔口感各有不同,美國較淡但爽口而西班牙最濃,海水味同蠔味較重,不過夾在中間既南非蠔就最creamy海膽紅蝦兩者都非常新鮮,一定要一整個放哂入口當朋友問我味道如何時,我根本無法開口回答因為濃郁既海膽味同爽口既紅蝦係口裡,兩者既鮮味一開口就會被破壞好想再食多件呀!!!巴馬火腿生蠔卷又是生蠔!這個生蠔卷的生蠔size較細,旁邊既醬汁帶微辣,不太合口味而生蠔卷用火腿包住,味道是清新的但蠔味不吸新鮮即開既濃烈,好像是被火腿味蓋過,有點失色主食叫左豬扒豬扒厚肉,淋上蕃茄醬,味道帶點清新豬扒幾腍,唔鞋口,又唔會煮到過熟而在豬扒底下的薯蓉同其他配菜亦唔錯通常配菜都係又乾又硬,呢度個啲可以食得哂甜品是Banoffee Pie網上十個有九個都推介,當然要試下啦!欣賞甜品少甜,而香蕉又大
今晚同朋友一齊食飯,佢介紹左我去間專食生蠔既西餐廳

臨近聖誕,推出左聖誕menu
點完菜後,店員就奉上餐包
餐包幾軟熟,但邊位有點硬,不過可以接受
餐包
叫左幾隻不同產地既生蠔,生蠔分別來自美國,南非,西班牙
生蠔
生蠔口感各有不同,美國較淡但爽口

海膽紅蝦
兩者都非常新鮮,一定要一整個放哂入口
當朋友問我味道如何時,我根本無法開口回答
好想再食多件呀!!!

巴馬火腿生蠔卷
而生蠔卷用火腿包住,味道是清新的
但蠔味不吸新鮮即開既濃烈,好像是被火腿味蓋過,有點失色

主食叫左豬扒
豬扒
豬扒厚肉,淋上蕃茄醬,味道帶點清新
豬扒幾腍,唔鞋口,又唔會煮到過熟
而在豬扒底下的薯蓉同其他配菜亦唔錯
通常配菜都係又乾又硬,呢度個啲可以食得哂

甜品是Banoffee Pie
Banoffee Pie
網上十個有九個都推介,當然要試下啦!
欣賞甜品少甜,而香蕉又大大舊,可以話係啖啖蕉!
上面個啲藍莓亦新鮮
最好食既莫過於餅底,幾脆,食得出係用消化餅整既!
生蠔
豬扒