2021-05-19
呢一間扒房餐廳係上環西街,有室內同埋戶外嘅位置,戶外位置可以見到一棵好靚嘅紅葉樹🍁。當日天氣唔錯,我哋就揀坐戶外,可以chill啲同感覺relax啲😎 扒房除咗有基本嘅牛扒、羊扒,仲有海鮮同生蠔... 午市仲有lunch set offer🤓扒房有唔同品種嘅生蠔🦪,仲要$9已經有交易🥰 我哋就叫咗三款生蠔。美國中碼生蠔 $19 生蠔size絕對唔細,每隻都好厚肉,填滿晒啲蠔殼。食落會有淡淡的海水味😋,鮮甜好味。如果你order酒,只要加$50就有半打,好抵食。南非生蠔No.1 $29生蠔同樣肥美,口感creamy😜。海水味就唔會太重,如果你唔太好海水味,呢款蠔應該幾啱你,相對上有清新感覺。法國吉拉多生蠔No.0 $39生蠔好大隻,成部iPhone咁大隻📱。蠔肉肥美結實又厚身,佢嘅海水相對較重,然後會陣陣蠔味。生蠔仲好滑身,食完仲會有尾韻散發😙。威爾斯羊西冷 配沙律、粗薯條 $148一上菜,已經聞到陣陣羊肉味。佢嘅羊西冷有一層脂肪位,脂肪位好香油脂感。羊西冷外皮煎得香脆,一層薄薄嘅脆皮包住羊肉😍。羊肉部分煎得略帶粉紅色,食落嫩滑,亦有肉汁流出。最正嘅羊西冷嘅油脂同肉計滲入到粗薯條,令粗薯
美國中碼生蠔 $19
南非生蠔No.1 $29
法國吉拉多生蠔No.0 $39
威爾斯羊西冷 配沙律、粗薯條 $148
一上菜,已經聞到陣陣羊肉味。佢嘅羊西冷有一層脂肪位,脂肪位好香油脂感。羊西冷外皮煎得香脆,一層薄薄嘅脆皮包住羊肉😍。羊肉部分煎得略帶粉紅色,食落嫩滑,亦有肉汁流出。最正嘅羊西冷嘅油脂同肉計滲入到粗薯條,令粗薯條都沾滿羊肉香🤤。粗薯條粗身厚肉,沙律以簡單黑醋調味,可減肥膩。
芝士牛油焗日本元貝 $68
日本元貝上碟時超香😝 日本元貝好重牛油香,而且面頭鋪滿芝士,包住成隻元貝😍 ,啖啖都好足料。日本元貝焗得啱啱好,保持嫩身,無焗得太乾👍🏻
Free flow - Red Wine or White Wine $48 (lunch)
如果你鍾意飲酒,一定啱晒你👅 叫咗白酒配生蠔 白酒柔和帶甜🥂 每次當店員見我剩返少少酒 佢就會好樂意好快手咁refill咁你😙
我認為食物同生蠔都好好味,特別係羊西冷🤓 餐廳店員態度都好殷勤,性價比高,絕對係一個適合朋友吹水、chill吓嘅地方❣️