2020-05-28
今日約左一班好耐冇見既朋友食飯,咁岩大家都好鍾意食生蠔同飲酒,就揀左呢間蠔站。雖然蠔站都有幾間分店,但貪將軍澳分店偏d冇咁多人,可以享受下一班人聚會,搭地鐵去亦好方便。呢度出名$10隻生蠔,但質素算唔錯。d生蠔偏細隻,夠新鮮,加d檸檬汁已經好好味,不過我都幾鍾意佢個款醬。我地5個人總共叫左六打生蠔,分開3次叫。最後一轉反而最creamy,生蠔亦較肥美新鮮,可能夜d食反而清左佢d舊貨,食到最新貨?我地一開始就叫左一個1664啤酒塔,每人大概有兩杯左右。之前叫左一款智利白酒,都幾好味,易入口。啤酒同白酒同生蠔都好夾。前菜叫左蟹肉牛油果沙律同埋火腿羽衣甘藍沙律。個人比較推薦蟹肉牛油果沙律,食完先知蟹肉同牛油果都幾夾。羽衣甘藍有種苦味,並非所有人接受到,睇個人喜好。四式芝士薄餅我之前都食過,但兩個人食會嫌有d膩,幾個人食就剛剛好,餅底夠脆,非常惹味,令人難以抗拒。另外,主食叫左卡邦尼扁意粉,不過不失,多食有點膩。同埋叫左個蒜香蜜糖豬肋骨,呢個都十分推薦,肉質軟䭃。本身都夠味,但個人比較鍾意點醬,如果有得點醬會開心d。因為生蠔平,所以其他食物我覺得偏貴,但攤均黎計都算okay。平時會揀坐戶外,貪
因為生蠔平,所以其他食物我覺得偏貴,但攤均黎計都算okay。平時會揀坐戶外,貪佢有feel d。但呢日好早到都已經有人響戶外位置吸煙,所以就揀番室內。Openrice 訂座早d既時間有85折,所以都算唔錯。