1K
2017-01-12 441 瀏覽
兆萬多放題就係人都知,但唔係間間都掂,呢間三井喺3樓,始終選擇多,紅日黎客人都唔多,所以坐得好鬆動唔會逼逼狹狹。佢地除左有普通日韓放題,比較特別係有【蠔放題】~$268/位,任食生蠔、燒蠔,另有前菜、蠔湯、蠔飯、雪糕/一份。老實講,價錢唔平架,所以真係鐘意食蠔,而且食得落嘅朋友可以試呢個蠔餐,否則都係食普通放題~限時90分鐘~除左生蠔,4款食品任燒:燒蠔、燒京蔥、燒蕃薯仔、燒蜆。如果想食其他海鮮,要另外收費,例如:虎蝦、扇貝、大蜆每位加$30可以包埋刺身放題~如果食呢個蠔放題,都建議加埋呢30蚊,因為齋食蠔會有少少dry,搭埋刺身冇咁悶;而且好似我咁,唔食生蠔,但男朋友鐘意食,咪當陪下佢,我就食燒蠔同刺身~留意:生蠔每人每次限點3隻,食哂先點,基本上都冇漏單,唔洗擔心。刺身:職員好快送上前菜~螺肉同中華沙律都好食,唔會有雪感但泡菜同另外果碟唔太好食。另外有個蠔湯,我地都覺得太鹹!蠔飯蠔飯比較一般,蠔味入唔到底~之後好快上埋生蠔、燒蠔、3款醬汁 (茄汁/泰式醬/芝士),另外都有細心地提番兩者分別~有冰底嘅係生蠔,(見有啲人話係法國蠔,有啲人話係澳洲蠔,我冇深究),你就當係啲蠔吧嘅10蚊隻

刺身
職員好快送上前菜~螺肉同中華沙律都好食,唔會有雪感
但泡菜同另外果碟唔太好食。

另外有個蠔湯,我地都覺得太鹹!
前菜
蠔飯

蠔飯比較一般,蠔味入唔到底~
蠔飯
燒蠔、生蠔
有冰底嘅係生蠔,(見有啲人話係法國蠔,有啲人話係澳洲蠔,我冇深究),你就當係啲蠔吧嘅10蚊隻生蠔,已經離殼,冇乜海水味,不過男朋友都食左18隻
唔食多啲點回到本~
生蠔
生蠔
木桶裝嘅係燒蠔,我大大話話都食左十幾隻,size唔會好細,唔會燒完變左蠔豉
配上芝士/泰式醬汁,好食,尤其鐘意後者,帶少少辣~
燒蠔
我都係個蜆怪,本身想食夠佢幾打,呢種沙白幾鮮甜,但可惜有一部分嘅蜆好多沙,店家要做好吐沙工序先得,否則沙白一遇熱,吐水,就成隻都係沙喇。
燒蠔、燒蜆
燒蠔
至於燒蕃薯同燒京蔥都幾好食,不過留意燒嘅時候好容易燶~
燒蕃薯、燒京蔥
刺身方面,加30蚊位就可以任食,款式都唔少,擺盤都幾靚~
刺身
基本上都新鮮,三文魚、八爪魚、甜蝦都唔錯,其中最好食係虎蝦同象拔蚌
我地主力encore呢兩樣

不過吞拿魚刺身唔掂
比較乾身、有渣…
刺身
象拔蚌好爽口,必食!
刺身
我地喺燒蠔途中就密密食生蠔、刺身,務求盡量食多啲,不過老實講,我地食量唔大,感覺就唔太抵!

建議大食嘅愛蠔人士先好食呢款蠔放題~否則可以試下店家嘅普通放題,又平啲又多款式啲

不過一提,職員服務都好好,好落力幫客人換碟、加水,收拾食完嘅蠔穀
2017-01-02