2023-02-11 24 瀏覽
牡蠣酒場🦪かどや Kadoya係一間香港少見既日式蠔吧. 結合咗牡蠣酒場同和洋食屋. 餐廳主題當然以日本新鮮生蠔為主. 除咗有每日供港既日本新鮮生蠔, 仲有一系列海鮮同牡蠣佳餚!👍嚟到咁講究既生蠔餐廳當然唔少得一試新鮮即開生蠔. 我地試咗來自日本廣田灣同小友既時令新鮮生蠔.😄呢兩款生蠔口感比較爽口鮮甜,海水鮮味略濃. 除咗各產地新鮮生蠔之外, 牡蠣酒場仲有特別風味既fusion生蠔.我地試咗海膽牛肉清湯啫喱配生蠔同醃三文魚mousse配生蠔. 除咗食到新鮮既生蠔之外仲配上其他口味,新鮮感十足!⭐️嚟到日式酒場當然唔少得炸物配菜. 我地試咗牡蠣酒場其中兩款招牌菜: Kadoya炸雞 🍗同 炸廣島蠔. 兩款炸物都係新鮮炸起,外脆內嫩. 炸雞仲用咗九層塔等香料醃製而成,就算唔點tartar醬一樣咁好味道! 而廣島蠔選用大大件既新鮮日本蠔炸成,配上tartar醬,啖啖肉,認真好食.🫶醃凡立貝薄切 - 亦都係牡蠣酒場推薦之一. 帆立貝鮮甜爽,配上甜酸既柚子醋等佐料, 整體非常之清新, 好適合配食完炸物同生蠔之後清一清再食主菜!主菜我地試咗廣島蠔拉麵 🍜同 海膽忌廉意大利麵🍝廣島蠔拉麵係清湯拉麵配上

主菜我地試咗廣島蠔拉麵 🍜同 海膽忌廉意大利麵🍝廣島蠔拉麵係清湯拉麵配上大大件廣島蠔. 湯底充分吸收廣島蠔既鮮味, 再加上分量十足既廣島蠔,令人滿足.

而海膽忌廉意大利麵做法比較似carbonara pasta. 新鮮海膽配上creamy既意式忌廉蛋黃醬, 都係唔錯既主菜選擇.😙

另外牡蠣酒場亦有唔少日本特色既highball選擇. 中意飲日式cocktail或威士忌既朋友唔好錯過!🥳