2023-08-16 27 瀏覽
是咁的,有個肥仔同事要減肥。Me:咁你lunch食咩?阿肥:唔食澱粉質,去買啲豬手同鴨胸。Me:吓😦咁你減乜鬼肥。阿肥:呢期興生酮keto呀,食肉食脂肪戒糖減肥法,食住瘦,你識條鐵咩!啲靚女,瘦到成碌熊貓見到都無胃口嘅竹咁,食嘢前都要啪粒丸仔話阻隔油脂。個肥仔,反其道而行,米芝蓮人咁款反而話食肉食脂肪。我睇唔透,所以去透視一下佢邊到買豬手、鴨胸。鵝頸橋底條街有間肉檔叫《一豚豬手專門店》,黑椒、滷水豬手$108隻,德式焗鴨胸$25件,韓式焗春雞$88隻,韓燒豬頸肉$79半磅,滷水豬肚$108一個⋯⋯ 真係冚嘭唥都係肉,仲要好香,我極度懷疑個肥仔所謂減肥只係口號,食好西先係真諦。Any肥,買完外賣返到公司, 趁個肥仔去pantry拎coke Zero,我好人做到底,偷偷地幫佢分擔少少滷水豬手同埋德式焗鴨胸。唔試猶自可,一試幾把慾火,I mean食慾之火。啲鴨胸嘅油脂聞落香噴噴、食落軟稔稔。正所謂送佛送到西,為佢減肥大計着想,我決定捱義氣,幫佢食多兩嚿。至於招牌滷水豬手,有𡁻頭但又唔嘥牙力,嫩滑到起晒膠,四字以蔽之:齒頰留香。本來想再幫輕下個肥仔,夾多兩嚿,但逐漸感受到地板傳嚟黎克特制級嘅震

是咁的,有個肥仔同事要減肥。
Me:咁你lunch食咩?
阿肥:唔食澱粉質,去買啲豬手同鴨胸。
Me:吓😦咁你減乜鬼肥。

我睇唔透,所以去透視一下佢邊到買豬手、鴨胸。

至於招牌滷水豬手,有𡁻頭但又唔嘥牙力,嫩滑到起晒膠,四字以蔽之:齒頰留香。本來想再幫輕下個肥仔,夾多兩嚿,但逐漸感受到地板傳嚟黎克特制級嘅震動,腳步聲亦由隱約聽到變成震耳欲聾,我就知道好人始終難做。

後記:我google咗個肥仔所謂嘅食肉減肥法,原來真有其事,所以聽日我會照板煮碗買返一盒豬手同鴨胸俾佢。同時間,買多份俾自己重溫舊夢,但會加飯,滷水豬手拼豬大腸飯先$38,加多$8仲有鴨胸做小食,有肉有飯先至食得過癮!
2023-08-16
3 分鐘 (堂食)
午餐
  • 德式焗鴨胸