2022-11-24
很有誠意的鐵板燒推薦- Homeru Teppanyaki 譽一直以來都很想尋找一間性價比高的鐵板燒餐廳,這次終於找到了🥲 專程入元朗食左呢間名叫Homeru Teppanyaki 既餐廳🍴非常值得🙏🏻🙏🏻元朗國的人可以衝了,不是元朗國的人有時間一定要入去試一試👍很喜歡這間餐廳的人情味,店員跟Chef都非常有Heart。餐廳每日只會做兩輪,午市及晚市,客人可以安心慢慢品嘗整個廚師發辦的體驗。Chef非常專業,不只是跟客人聊天,很注重席前料理中客人的意見及感受,,印象分加左好多!先說一下,廚師發辦set很豐富,沒有人不是飽住走,見到有其他客人甚至要打包走😂 首先是前菜的部份-日式胡麻豆腐三文魚子配上Ham跟木魚很Fusion,但胡麻醬一向都很開胃,豆腐嫩滑再配上三文魚子跟Ham的咸香,好夾!-鱈場蟹菜碗蒸這個是seasonal 的菜式,蟹肉很多很鮮,蛋味配上日式高湯好甜好好味,中間加左Herb調味,很出色🙏🏻 覺得可以成為regular menu-岩手縣生蠔配上了柚子汁,生蠔嘅大細是我的手的一半-帶子配三文魚子及海膽汁帶子一人兩隻,咬口鬆軟,海膽汁嘅味道同我想像中一樣,不過如果點咗海膽汁
首先是前菜的部份
-日式胡麻豆腐三文魚子配上Ham跟木魚
-鱈場蟹菜碗蒸
-岩手縣生蠔
配上了柚子汁,生蠔嘅大細是我的手的一半
-帶子配三文魚子及海膽汁
帶子一人兩隻,咬口鬆軟,海膽汁嘅味道同我想像中一樣,不過如果點咗海膽汁會偏甜,帶走咗少少牛油嘅香氣,但帶子配三文魚子就好夾
-南非鮑魚
南非鮑魚食落去係有驚喜嘅,因為佢嘅肉質比我想像中滑,配上咗類似鮟鱇魚嘅醬汁,係好食的
-喜之次魚
其實我真係唔係好記得啲全名,因為係好chill住咁食,呢一度菜是冠軍🏆
因為廚師技巧地炸起啲魚鄰,好脆好好食
魚嘅肉質滑到不得了,仲有啲菠菜忌廉汁
-花膠藥膳湯
超級無敵驚喜,冇諗過有花膠食
更加冇諗過係煎嘅花膠
仲要煎得好好味,好入味
藥膳嘅味唔重,放心飲成件事好夾
-煎白子
白子雖然唔係人人都愛,但佢煎完之後其實幾容易入口
-炸流心蛋賴尿蝦
呢個應該係我第二最愛,因為用左炸米通咁既食材配落蝦到再加上流心蛋,好正
-鵝肝多士配士多啤梨汁
士多啤梨嘅甜味,令到個鵝肝冇咁膩
-A4和牛
入口即溶嘅和牛有幾好食就唔多講了
望住佢哋燒和牛,就好似睇咗一場火嘅表演
-柚子味雪葩
本身就好鍾意食雪葩
再加上柚子味嘅清新
係幸福嘅感覺🤣
其實仲有幾樣菜式我冇提及😂
因為真係多到嘔泡,可想而知呢一餐有幾咁抵食🙏🏻 最緊要係睇得出廚師同員工都好有火去維繫呢間餐廳同埋做好菜式。
佢哋仲唔係得個講字,作品就是說話👍