台式珍奶系列入面呢款黑糖波霸厚鮮奶可以為表表姐,小妹特別鍾愛黑糖系列,不過唔係間間都可以做到令我有一試再試既衝動,有d會煮到珍珠過晒龍,珍珠變到一舊舊,甜味變成苦澀,口感異常難受嘔心!路過等網購交收見到屯門開左老虎糖就入去買黎試試,睇下有無係台灣飲既咁正,可能時間比較早,排隊人龍尚可接受,杯奶一到手,當然第一時間先審視下以黑糖構圖成虎紋而命名既外觀,是否名符其實,果然紋理隨著冰塊擺動出不同形態,一個字「妙」!攞上手就知道珍珠係新鮮煮,因為仲係暖既!然後搖幾下再插入飲管,大大啖啜一口,剛剛好既焦糖味混合鮮奶,加埋Q彈珍珠,簡直係絕配!其實都無咩可以批評,唯一要評既係…如果可以大杯d就好喇(伸利:太好味我一口氣就飲完!感覺好似太細杯😋😋)
2019-06-14
10 分鐘 (外賣自取)