2019-10-17
最近食完覺得最「舒服」嘅餐廳,事後都好多朋友幾有興趣MUM 日常野菜料理位於佐敦逸東酒店地下。老實講路過咁多次,都冇留意過原來呢度有美食廣場;除左素食,仲有漢堡、拉麵、日本野、多士等。MUM 日常野菜料理以前喺黃竹坑,呢度相對舊店裝潢可能少咁啲日式風味,但餐點一樣唔馬虎。餐牌好簡單,日常定食可選3或4項小菜,定價$100/125,附五殼雜炊飯、味噌湯及麥茶;亦可以加錢轉烏冬、豆乳。小菜16款,例如南瓜薯餅、高野豆腐胡麻蒟蒻、信田卷、紅菜頭青蘋果沙律、天婦羅等,有冷有熱,自由任選點單後,店員會俾個取餐器你,震動時就可自取。日常定食 $125/4小菜我揀左南瓜薯餅、野菜天婦羅、本菇茶杯蒸、蘿蔔冬菇關東煮;連同湯、麥茶、飯以木盤盛著 幾靚仔,唔係頹食味噌湯南瓜薯餅比好多日本料理店做得好食,薯餅外層香脆,南瓜蓉滑溜香微甜,唔油淋,推薦天婦羅炸漿薄身,灑上少少鹽,有秋葵、菇菌、南瓜,食落微鹹,都唔錯。 推薦茶杯蒸,本菇甜甜地,醬油蒸蛋滑到不得了關東煮最清淡,蘿蔔煮得夠腍。配埋五殼飯,成份食哂完全無負擔。呢輪食得清左,所以覺得好啱胃口,一定會回訪,試下好多人讚嘅信田卷
點單後,店員會俾個取餐器你,震動時就可自取。
日常定食 $125/4小菜
味噌湯
推薦茶杯蒸,本菇甜甜地,醬油蒸蛋滑到不得了
關東煮最清淡,蘿蔔煮得夠腍。
配埋五殼飯,成份食哂完全無負擔。