2022-08-18 2823 瀏覽
今年生日餐揀咗米其林二星TATE,睇到menu已經好期待!Amuse-Bouche of Summer Vegetables前菜做得好精緻,Summer Vegetables有baby胡蘿蔔,筍,蘿蔔等,搭配仲3款醬汁:金桔醬,蠔油醬同青蔥優酪醬。金桔醬同蠔油醬好好味,味覺層次好豐富,搭配咗Vegetable好清爽。仲送咗一杯落咗10種蔬菜啲蔬菜汁,飲落有少少得意,不過都算好味!Ode to Shrimp哩款前菜真係幾花心思同刀工,兩側係蘿蔔同萵筍薄片,切得薄到一片只有1mm左右。上層落咗好多魚子醬,比得一啲都唔孤寒,下層係切碎啲Shrimp。隔離綠綠啲係馬鞭草做啲醬汁,全部一齊食,口感豐富,醬汁清爽,真係好like!Ode to Crab松葉蟹肉預先做過調味,再倒入蟹殼焗烤,食落唔會覺得好油膩,食得出蟹肉本身鮮甜!Ode to Dover Sole哩款主菜有少少特別,係選咗英國同法國海峽間啲鯊魚來烹飪,上層焦香部分仲係用咗高溫射燈來照射,聽到真係“嗶”一聲。用火槍來炙烤食材就好多见,但係用高溫射燈來照射真係第一次試。鯊魚肉食落同普通鱈魚差唔多,食落好幼滑,同埋中間夾咗一片海帶,味覺層
今年生日餐揀咗米其林二星TATE,睇到menu已經好期待

Amuse-Bouche of Summer Vegetables

Ode to Dover Sole
哩款主菜有少少特別,係選咗英國同法國海峽間啲鯊魚來烹飪,上層焦香部分仲係用咗高溫射燈來照射,聽到真係“嗶”一聲。用火槍來炙烤食材就好多见,但係用高溫射燈來照射真係第一次試。鯊魚肉食落同普通鱈魚差唔多,食落好幼滑,同埋中間夾咗一片海帶,味覺層次好豐富

Ode to Abalone
哩款主菜有少少失敗,上層係用咗酥皮作鮑魚殼,下層係鮑魚加埋啲香菇粒,鮑魚切得好碎,食落好辛苦同埋兩層需要分開食

Ode to Pigeon
我同FD唔食半生熟啲鴿子,事前同餐廳確認是否可以全熟,chief話做唔到,所以主菜轉咗炙烤花膠雞卷。外層係用雞皮包住啲雞肉,中間花膠打碎做成花膠滑,食落外層雞皮焦香,中層雞肉幼滑,內層花膠Q彈,口感非常豐富,同埋所有材料預先做過處理,唔洗點醬已經好夠味。事前唔知道轉咗乜主菜,炙烤花膠雞卷來咗真係非常驚喜。同埋chief知道我們中意食熟少少,哩款雞卷做到好熟同埋真係好啱我同FD口味

炙烤花膠雞卷

Ode to Strawberry & Tomato
甜點係一隻好得意啲小番茄,上層係朱古力,下層係蛋白糖,中間係士多啤梨慕斯,仲用咗士多啤梨同番茄做咗醬汁。食落非常清爽,仲有一陣淡淡啲番茄清香,真係食多幾件都唔會滯

Ode to Strawberry & Tomato

Mignardises of Custard, Chutney and Caramel.

最後啲petit four同樣好出色,唔少餐廳petit four都會好甜,哩三款又真係好味同好睇,從天鵝泡芙一直食到朱古力,食落唔會覺得好甜,同埋都入口即化,如果再配埋一杯咖啡真係夠曬chill

petit four

哩間餐廳從前期預定,到用餐服務,環境,菜品都屬一流,絕對夠晒米其林二星水准,以後一定要再encore
2022-08-06
炙烤花膠雞卷