2020-10-07
同男朋友喺屋企食飽飯就落街行下搵下甜品食。行到大埔墟見到依間〈飯後甜品〉,發現都好一陣子冇食過港式甜品糖水,一於試試佢~小店環境好溫馨,周圍放咗好多公仔,仲有一面貼滿客人大合照同家庭照嘅牆,好有屋企嘅感覺。menu入面港式特色甜品、傳統中式糖水、芒果、奶凍系列,諗到嘅都有。店員見我揀唔到就推介我食新出嘅雜果芋圓仙草撈,menu上仲未有架!雜果有哈密瓜、火龍果、西瓜、罐頭黃桃,同三色芋圓仲有滑嫩嘅鮮草撈埋一齊好豐富。面頭加咗啲柚子肉,酸酸甜甜好好味最後汁都飲埋。問過店員芋圓都係自家製嘅,睇顏色分別有芋頭、紫薯同黃心蕃薯,食落好煙韌冇渣,果然推介得係唔錯呢!另外仲嗌咗碗薑汁花生湯圓-薑汁飲落辣辣地,好啱我口味;花生餡好香,湯圓比平時食開嘅細粒啲,依個份量就啱啱好。食過用心製作嘅飯後甜品真係好滿足呢~
雜果芋圓仙草撈
薑汁湯圓