2018-03-12
同一班同學去lee間酒樓食飯,味道上幾有驚喜,一致好評,值得一試脆皮皇子猪皮脆而且非常薄,皮之間好少肥膏,肉質好厚,啖啖肉之餘又脆又香,肉質嫩滑,整得唔錯。鮑魚釀玉環,鮑魚係鮮鮑,咬落好林,鮑魚頗有鮮味,瓜既部分咬落好有質感,唔會太林太硬,唯兩者味道有d分開,冇協調既感覺,少少扣分脆香鮮肉卷非常脆口有油香而且頗為厚身,非常適合鍾意食香口食物既朋友,炸脆既腐竹皮保留到靚腐竹既味道,配合林林地既肉餡,味道同質感非常協調,非常唔錯。花膠海皇翅好足料,有翅有花膠,口感醇厚,可能個人比較重口味,金華火腿既味再出d會更好食。蒸沙巴石班無疑係高水質,魚有新鮮有魚味,魚太大條既好處,係肉質唔會鞋口,蔥花同魚一齊食更可以發揮魚既鮮味,係高級海鮮酒家唔會失手既菜式。蒜子浸豆苗既豆苗非常新鮮同足料,豆苗最忌老同難咬,用上湯浸保留到最新鮮既菜味,同時非常爽口,簡單卻非常突出。深井燒鵝無疑係全餐飯既焦點同最突出既菜式,好耐冇食過燒鵝皮係咁脆又有鵝味,油脂非常少而且啖啖肉,唔會咬落去成口油,明顯鵝係經精心飼養先燒出黎,宜家酒樓好難再食到lee種味道。最後甜品有流心奶皇包,奶皇唔會太流心可以痴住個包,一齊食唔驚d餡
最後甜品有流心奶皇包,奶皇唔會太流心可以痴住個包,一齊食唔驚d餡跌出黎,唯奶皇中既咸蛋味唔夠突出少少扣分,再者可能係我重口味的個人感覺。
整體上個晚餐非常出色,同行每人二百幾蚊,性價比算交足貨