2023-06-29
餐廳:帕維亞意大利餐廳 (九龍城)地址:九龍城打鼓嶺道85號地下九龍城地方細細,但喺就有好多餐廳🍽,最出名嘅緊喺泰國菜同五花八門嘅Cafe、西餐,由福佬村道、獅子石道、侯王道,再行到遠啲嘅打鼓嶺道,最近就比我搵到間開咗接近11年、喺呢區出名又頗有人氣嘅意大利餐廳🇮🇹——PaviaPavia喺意大利一個小鎮,老闆取名成為呢間新派意大利餐廳嘅名稱,眨吓眼就陪九龍城過咗11年歲月✨。為咗迎合香港人嘅口味,大廚加入咗一啲本地元素,希望保留意菜傳統特色嘅同時,仲可以帶嚟一啲新驚喜同滋味,咁樣先至可以留住客人嘅胃口😎行入餐廳,柔和嘅燈光同輕快嘅音樂營造咗一個既輕鬆又浪漫嘅環境,喺一個幾啱敘舊傾偈嘅好地方🗣;其中一幅牆上仲有餐廳比區內一間中學學生畫嘅牆畫,希望藉住呢個機會比學生參與多啲社會/社區嘅活動同建設,令學生多一份參與度同成功感👏,估唔到餐廳除咗整好嘢食比客人之外,仲會關注埋其他社會事務❤️✝️煙肉芝士焗薯皮 $98用咗由美國運過嚟嘅薯皮,薯香突出🥔,加咗煙肉同芝士去烘焗🔥,焦脆嘅口感配上鹹香「芝」味令本身已經香口嘅薯皮錦上添花,就咁食會有少少油🤏,但配上餐廳自己整嘅檸檬他他醬一齊食就中和晒膩嘅感
地址:九龍城打鼓嶺道85號地下
✝️煙肉芝士焗薯皮 $98
✝️黑松露菌忌廉汁意大利帶子牛肝菌雲吞 $198
傳統嘅意大利雲吞皮厚肉少,香港人的確未必咁鍾意,所以餐廳專登改良成薄薄煙韌嘅雲吞皮🥟,
✝️美國USDA Prime肉眼扒 $438
餐廳午市同晚市所用嘅牛扒級數唔同,相對價錢亦都合理咁提升返少少。