2024-01-30
餐廳:麵館皇 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街32號地舖由1994年到依家已經有30年歷史,銅鑼灣登龍街呢間麵館皇最近由第二代接班人接手,重新裝修個餐廳同更新咗餐牌,繼續將刀削麵嘅精粹發揮得淋漓盡致。餐廳基本上手工整到嘅食物都喺自家製,包括麵底、餃子🥟、雲吞、小籠包等,而佢哋嘅藥膳湯底更加喺招牌,唔少人食過都大讚👍,平日午市過嚟仲成日大排長龍㗎老闆堅持每日一早就返到餐廳開始熬製湯底👨🏼🍳,真材實料唔落味精,希望食客可以品嘗得到濃郁真味道;配埋佢哋自己整嘅麵條,加上大份夾抵食嘅價錢,試問又有邊個抵擋得到😋✝️成年人不作選擇 $80叫咗刀削麵,手工刀削每條粗幼都不一,口感食落煙韌彈牙,配上新鮮豬骨清湯🐷,連埋超足料嘅香滑落湯雞、家鄉祖傳豬軟骨同特級手切牛頸脊,豬牛雞樣樣齊唔洗揀😌,雞件多肉唔會得啲骨同皮,豬軟骨原件上唔會碎濕濕,牛頸脊更加帶有陣陣牛羶香🐮,份量幾乎多到兩個人Share食都夠飽✝️羊腩煲灌湯麵 $98咁凍嘅天氣緊喺要叫返個秘製羊腩手擀麵暖暖胃❄️,手擀麵有啲似我哋平時食嘅千層麵同闊條麵合體版,口感比較爽滑軟身,浸喺加咗紅棗、杞子、當歸、黨參等材料熬製而成嘅藥膳湯底,補氣補血又益身💪,
地址:銅鑼灣登龍街32號地舖
✝️成年人不作選擇 $80
叫咗刀削麵, 手工刀削每條粗幼都不一,口感食落煙韌彈牙,配上新鮮豬骨清湯🐷,連埋超足料嘅香滑落湯雞、家鄉祖傳豬軟骨同特級手切牛頸脊,豬牛雞樣樣齊唔洗揀😌, 雞件多肉唔會得啲骨同皮, 豬軟骨原件上唔會碎濕濕, 牛頸脊更加帶有陣陣牛羶香🐮,份量幾乎多到兩個人Share食都夠飽
✝️羊腩煲灌湯麵 $98
咁凍嘅天氣緊喺要叫返個秘製羊腩手擀麵暖暖胃❄️, 手擀麵有啲似我哋平時食嘅千層麵同闊條麵合體版,口感比較爽滑軟身,浸喺加咗紅棗、杞子、當歸、黨參等材料熬製而成嘅藥膳湯底,補氣補血又益身💪,男女老少都好啱, 羊肉份量都足,但比起另一碗麵感覺份量就有啲少,羊羶香加上腐乳嘅配搭真喺無敵。 加$12叫多咗個蒸鮮肉大白菜同小棠菜雲吞,皮薄餡料勁足,差啲撐爆塊皮咁濟,試完一次搞到我好想下次過嚟食佢哋啲雲吞同餃子🥟
食完嘢飲埋餐廳自己整嘅無糖冷泡茶🍵,定時會用唔同茶葉🌱,今次我飲嘅喺鴨屎香,清新甘香,解膩解渴一流