2017-03-05
呢日去太子,同朋友試左新野,真係新,原來間小店開左無耐,仲係試業中間店有法式小店既感覺,門口一大塊玻璃,可看到廚師準備食物,感覺整潔企理,相信廚師對潔淨度好有要求同信心同個frd 兩個人叫左2個串燒套餐,各有2串串燒同2款前菜,原來每日廚師會準備唔同前菜,是日前菜有虎蝦沙律溫泉蛋,薯蓉同油封蕃茄(酸酸地幾開胃),咁2個人梗係試晒4款啦主食我地2個都叫左安格斯肉眼法式咸泡芙,間店其實都有安格斯漢堡泡芙,仲平20蚊,不過rib eye實在太吸引,都係唔想同人share個安格斯rib eye泡芙真係好好味,好彩無叫錯,雖然九十幾蚊但個包有成隻手掌咁大(我手掌好長,成6,7吋)塊扒都唔細,差唔多填滿大約五成熟的肉眼扒,入面係微微的酒紅色,嫩得黎有口感又juicy,燒香了的肉眼滲出陣陣牛扒獨有的肉香,塊肉眼有手指咁厚,同埋真係好鮮味,好食過扒房二三百蚊個d扒掛住rib eye爭d唔記得提泡芙以前一直以為泡芙就係日式一堆cream既甜品泡芙,初頭聽咸泡芙以為會怪,原來唔係架,呢個法式咸泡芙有d似少少酥皮既餅乾,係香脆的(好難形容,要自己試下先知)因為未見過其他鋪有,咁得意,咪同廚師八卦下,原來係廚
真係新,原來間小店開左無耐,仲係試業中
同個frd 兩個人叫左2個串燒套餐,
各有2串串燒同2款前菜,
原來每日廚師會準備唔同前菜,
主食我地2個都叫左安格斯肉眼法式咸泡芙,
間店其實都有安格斯漢堡泡芙,仲平20蚊,
不過rib eye實在太吸引,都係唔想同人share
但個包有成隻手掌咁大(我手掌好長,成6,7吋)
塊扒都唔細,差唔多填滿
燒香了的肉眼滲出陣陣牛扒獨有的肉香,
塊肉眼有手指咁厚,同埋真係好鮮味,好食過扒房二三百蚊個d扒
掛住rib eye爭d唔記得提泡芙
以前一直以為泡芙就係日式一堆cream既甜品泡芙,
初頭聽咸泡芙以為會怪,原來唔係架,
因為未見過其他鋪有,咁得意,咪同廚師八卦下,
原來係廚師自製的,佢係法國學廚做完野回流就做呢間店
香脆既咸泡芙,配香濃肉眼,仲要加隻流心蛋,真係十個正,我已經打算每次都會叫呢個
我諗下次要帶老公黎,先試到其他款
今次叫既串燒係牛舌同帶子(海鮮串要加錢),
牛舌都厚身幾嫩滑,
帶子1串有3粒類似日式刺身咁大粒, 最鐘意佢無裙邊無內臟個"卜",健康d
另外仲有叫一客2件燒羊架
最後,由廚師推介自家檸檬撻作結(因為賣淨一個,就share),好味好香檸檬味但唔識形容,總之同泡芙一樣係推介
2個人每人2百幾左右(每人叫左杯鮮果汁雪梨西芹汁唔記得影)
今次試新店都幾好味,不過美中不足係間店真係有點小,
得吧枱同6張high chair, 只可以三五知己黎或者外賣,
同埋可能要訂位較好, 好似暫時只做晚市同有2日休息摸門釘機會都有
而家有時真係辛苦做到好鬼頽
第時去開太子,都要買番個安格斯泡芙慰勞下自己先
好過食幾份大XX快餐個D卡紙咁薄牛扒早餐都要三十幾
開心食好野,唔開心又食好野, 係我既快樂之道