2015-11-16 1830 瀏覽
一個又買唔到樓,又唔肯睇少場戲同去少次日本既廢青,下個月又去多次日本自由行,出發前,約埋朋友仔一齊商討一下行程,特登搵返間日本菜,襯返個theme! 餐廳喺享和街,離地鐵站較遠,其實係喺荃灣廣場、荃灣大會堂果邊。餐廳一帶係一堆舊樓、車房、寵物店,最近開左一d cafe 同靚靚甜品舖...格局是否似曾相識?bingo! 假以時日,或者會變成大坑!餐廳細細,只有10個座位圍住料理桌,可以睇到魚生處理(包括煎皮拆骨!)、製作壽司等過程。一坐底,店員就送上開胃小食同熱茶,餐具富日本簡樸美,開胃小食係一小塊漬魚同一d漬青瓜,唔會太酸同咸,好食。店員喺我同朋友打完招呼後,為我地送上餐牌同介紹是日精選,由於大家放工都攰,唔想諗,所以叫左set dinner (2人份量).漬物盛牛蒡係最快KO晒,因為好似好健康ma~ 青瓜有d太酸,黃蘿蔔無試(本身唔鐘意食),橙橙紅紅果粒唔知係乜,薯片味,我個fd食曬~前菜清煮小芋肉圓 野菜梅果醬沙律賣相極吸引,味道亦然!小芋肉圓其實味道沒有太大驚喜,就是as expected 的味道,沒期望亦沒失望。野菜梅果醬沙律則極好食!當中有菇、蕃薯和南瓜,全部切成差不多形狀大

漬物盛

前菜
清煮小芋肉圓 野菜梅果醬沙律
賣相極吸引,味道亦然!
野菜梅果醬沙律則極好食!當中有菇、蕃薯和南瓜,全部切成差不多形狀大小,應該是先炒(係ar~ 呢個沙律係熱ga !) ,再掛上梅果醬,酸酸甜甜,味道極佳!推薦!

月見之刺身壽司盛 - 刺身
刺身新鮮肥美,厚切口感很好!

月見之刺身壽司盛 - 壽司
沒有想到跟餐壽司居然有5件(每人),雖然飯量比一般少,但壽司師傅可是在你面前即做,保證新鮮!
至於味道,刺身新鮮美味,但飯醋的份量稍多,酸味過重。

清口小食 林檎紅酒漬
蘋果爽甜,有點點紅酒香但沒有一點酒精味,正!

椎茸燒賣
因為燒賣同鴨都想試,所以店員幫我地安排每樣一人份。
燒賣很濃菇香,中間是彈牙蝦肉,很鮮味。

柚子味噌焗鴨肉
熱辣辣,份量也多。味道香香甜甜,唔"漏",亦無鴨"蘇"味,很好吃!

天婦蘿蝦餅飯
唔油,新鮮熱辣,香脆可口,天婦蘿汁拌飯好正,不過已經太飽,食唔曬d飯做大唗鬼。

旬之蔬果
正常。

總結: 用心小店,一定要支持!