2020-07-02 392 瀏覽
話說父親節訂枱食飯,父親大人想有新意思,唔想去一般餐廳食行野,於是膽粗粗 book 咗依間。雖然有朋友試過話得,但畢竟 $550 位,check 又有負評,都是心大心細,心諗大不了食一次就算。於是按時出現,一入去無乜人,大件事! 後來先知有大枱 No Show。但已到此都要坐底,待應第一時間就開茶,是晚驚喜開始。由茶講起,不是一般茶,是特式花茶,有乾甘桔無花果。配餐廳環境音樂,令你覺得回了家食飯一樣,輕鬆。跟著等到齊人,終於上第一道菜,有多款冷盤 及 當晚其中一亮点 大北海道蟹 及 大鮑魚 做前菜,非常新鮮,多肉,鮑魚更加一絕不但質地爽口, 烹調後仍能保持鮑魚原 size, 高!因為係小店,人手不多, 略嫌棄張枱有啲細,待應都努力更換碟子,加茶,服務一流,結帳先知無收加一,茶錢 ! 到下一道就是出名嘅燉湯 ,一飲全枱靜哂,默默地飲,不用多說,夠熱夠火, 材料精華盡在湯中。之後有凍魚, 一上以為係大眼雞 ,呃錢咩 ! 点知 係自己太孤陋寡聞 。之後去街市問返啲魚檔 先知 果晚條凍魚叫 將軍甲 , 真係冇乜人識,可以做到條魚 能夠保持鮮味,肉質唔鞋, 需要一定技巧。成餐飯食到一大半已經好滿

成餐飯食到一大半已經好滿足,以為差不多,跟著有 豉油雞 ,牛柳粒,炒菜心苗,糖水。道道精彩 !

全餐飯都冇特別花巧襯托, 但係每一口都食到老闆嘅用心。不過相信每人對一餐飯的要求都有不同 ! 對於我地一家,好難得今時今日去到一間餐廳仲食到有溫度及人情味。

一定推薦 !