自從上次到訪後一直念念不忘,今晚做完運動想輕食下,就同朋友黎一償我想試煎餃既心願。平日夜晚8點黎到,門口大約有十人排隊,對於饑腸轆轆既兩個人黎講實在有點難捱,朋友於是決定分頭折返地鐵站附近買少少串燒返黎食住等。 時隔二十分鐘、我地正好鯨吞完最後一啖燒雞脾既一瞬間,終於入得。循例確認左白菜餃賣哂之後,諗起上次食雲耳椰菜肉餃淡到唔太岩口味,所以決定all in韮菜,煎、湯餃各一。煎韮菜肉餃 ($43) 10隻無論係bbq既廚師腸定卡樂B薯片,煎炸至起pop從來都係最高境界,餃子界亦唔例外。 猛火迫出豆皮、傳來陣陣誘人油香既餃子外皮酥脆煙韌,軟滑既肉餡釋出濃烈韮菜香,怒點豉油、浙醋後更加引出肉鮮味。 略嫌多油左少少,勝在熱辣辣香口惹味。韮菜肉湯餃 ($43) 10隻野葛菜煲生魚豬骨湯依然鮮甜無比,湯餃大隻足料、美好如昔。 咁大個人都未試過跌野食落街,當晚手一震,滑溜湯餃居然由匙羹直接跣左落地下,當堂自覺拍緊皆大歡喜咁浮誇。縱然平時食野都係有咁熱氣得咁熱氣,但自己黎獨食既話,我必定會為左個湯底棄煎取湯餃,如果可以煎餃另送一碗湯就完美喇。不得不提台上自取既菜莆爽口惹味,入座時阿姐剛好換左樽新既過

煎韮菜肉餃 ($43) 10隻

韮菜肉湯餃 ($43) 10隻
韮菜肉湯餃
不得不提台上自取既菜莆爽口惹味,入座時阿姐剛好換左樽新既過黎,幾分鐘內傳左一輪之後又見底,阿姐再次神速refill。 由於湯餃調味比較清淡,配埋辣辣地XO醬味既菜莆就岩岩好,個人覺得空口食都唔會太咸。
阿姐招呼周到,見我地叫左煎、湯餃各一,上台時自動波俾多個碗仔同匙羹,亦盡量保持台面醬料常滿,感覺好貼心。 排長龍既小店特別要小心處理座位安排,好欣賞阿姐見有三連位都優先俾排頭既單丁客入座,仲霸氣咁同其他阿姐講句:「人地排緊隊唔通唔俾人入咩!」。 唔會輕易待慢任何一位客人,態度抵讚。
全日任何時段都人流不絕、禮拜日定休依然圍到皮,可見呢度既餃子同湯底的確係有過人之處。 可能受租金影響,原來年幾前同一款餃子只係賣緊$38,對於有意成為常客既我黎講,希望呢度走返良心小店既風格,未來幾年繼續食到貼地既餃子就好喇。
20 分鐘 (堂食)
韮菜肉湯餃