2024-06-03 187 瀏覽
喺尖東搵嘢食真係好頭痛,一街都係食肆,完全唔知點揀。經過雲香園門口,啱啱有客人食完出嚟,聽到其中1人講:啊呢間真係唔錯喎,個酸辣湯底唔係死酸死辣果種,味道夠濃…………。既然講到咁,我又未諗到食咩,一於試吓先。叫左個小鍋米線加左腐竹、魚肉春卷;另外再叫埋蒜泥白肉、芥蘭,加埋杯大檸樂消暑降溫。 小鍋米線真係如剛才嘅食客所講,湯底味極濃,微微帶酸,而我揀左小辣,相比起其他米線連鎖店呢度小辣彷如bb辣,極易入口,下次可以挑戰辣度再高一點。講返個湯,牆上寫明係老火慢熬6小時,我相信都應該係,因為飲得出唔重味精,唔會涸喉,而且帶有肉香味同重香料味。加上酸度適中,湯底真心高分。魚肉春卷亦值得一讚,因為勁大條,咬落又唔會覺得剩係得舊粉團咁,味道都ok。 小鍋米線縱然都算係高分之作,但本人今餐至愛係蒜泥白肉。d蒜蓉真係多到嘩嘩聲!真係名乎其實嘅蒜泥,完全把豬腩肉蓋過,我呢個蒜頭控一見上枱,已急不及待𢳂了滿滿的一啖蒜蓉送入口,勁香蒜味,雖然顏色幾深,但又唔會好鹹喎,鍾意食蒜嘅記住一定要帶香口膠,因為真係好多蒜,食唔停口。食左濃味嘅小鍋米線,仲有重口味嘅蒜泥白肉,芥蘭就刻意要左走汁,清清爽爽,平衡返口味至得

既然講到咁,我又未諗到食咩,一於試吓先。

食左濃味嘅小鍋米線,仲有重口味嘅蒜泥白肉,芥蘭就刻意要左走汁,清清爽爽,平衡返口味至得。雖然全走,但菜入口清甜,唔怕淡口無味道。

舖頭細細,但食得出食品真係有用心經營。本人嘅米線記錄薄又可以加多一間啦。